Vladajoča politika spremembe podpira. Foto: EPA
Vladajoča politika spremembe podpira. Foto: EPA

Referendum je znova zaostril odnose s Prištino, saj so tam prepovedali vzpostavitev volišč v večinsko srbskih delih Kosova.

Vprašanje na referendumu bo zelo splošno – ali podpirate spremembe ustave; marsikdo tako niti ne ve točno, o čem bo glasoval. Vladajoči politiki govorijo o depolitizaciji izbiranja sodnikov in tožilcev ter uskladitvi zakonodaje z evropsko.

Sodnike bi po novem za trajni mandat izbiral visoki svet sodnikov, v katerem pa bodo ob sedmih sodnikih tudi štirje pravniki, ki bi jih izvolil parlament. Podobno bo pri tožilcih. Korak v pravi smeri, menijo tudi v beneški komisiji.

"V Združenju tožilcev menimo, da so te rešitve občutno boljše, saj po eni strani ponujajo depolitizacijo, zmanjšujejo moč republiškega javnega tožilca, ukinjajo monokratsko ureditev. Krepi se avtonomija posameznih javnih tožilcev," pravi Svetlana Nenadić. "Tudi na primeru Novaka Đokovića smo videli, kako pomembno je, da sodniki niso pod vplivom izvršne oblasti in spremembe bi dale nekaj novih jamstev za neodvisnost sodnikov," pa je prepričana Katarina Golubović iz komiteja pravnikov za človekove pravice.

Kvoruma ni

Kritiki pa trdijo, da bo vpliv politike ostal z imenovanji v parlamentu, kjer bodo še naprej volili tudi vrhovnega tožilca. Del opozicije poziva k bojkotu, del h glasovanju proti, po novem pa ni več obvezujoče udeležbe za veljavnost referenduma. Ta poteka v času, ko ima Srbija rekordno število okužb s koronavirusom in v senci novega spora s Kosovom. Tamkajšnja policija je na meji v petek zvečer zasegla volilni material in več ljudi pridržala, v Prištini pa so odločili, da volišč v večinsko srbskih delih tokrat ne bo, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

"Napačna praksa, ki se je vzpostavila v preteklih letih, ni razlog za njeno nadaljevanje. Nihče ne more biti nad zakonom in ustavo. Kosovo je samostojna in suverena država in tako jo je treba tudi obravnaviti," je dejal premier Albin Kurti.

V kosovskem parlamentu so ob protestih Beograda v soboto sprejeli resolucijo in v njej zapisali, da bi organizacija referenduma na Kosovu pomenila kršenje ustave in suverenosti.

Srbi protestirajo

Srbi iz občin v osrednjem delu Kosova pa so se na dan referenduma zbrali pred osnovno šolo v Gračanici in protestirali, ker nimajo pravice glasovati. Prihajajo iz občin Priština, Lipljan, Kosovo Polje in Obilić.

Vse osnovne šole, kjer so v preteklih letih potekale volitve, so zaklenjene, straži pa jih kosovska policija. Zbrani na shodu v Gračanici so sporočali, da je protislovno, da se na Kosovu danes vsi sklicujejo na demokracijo, ob tem pa se Srbom na tem območju krati pravico do njihove državljanske dolžnosti, je poročal Radio Gračanica. "V srcu Evrope se krši osnovno načelo demokracije. Ni mi jasno, zakaj se Evropska unija ne odzove na ravnanje Prištine," je povedal eden od udeležencev.

Mirni shodi so bili tudi v drugih mestih, in sicer pred osnovnimi šolami, kjer so v preteklih letih Srbi glasovali na volitvah.