Napad se je zgodil v središču Zagreba. Fotografija je arhivska. Foto: EPA
Napad se je zgodil v središču Zagreba. Fotografija je arhivska. Foto: EPA

Incident se je zgodil v četrtek nekaj pred polnočjo pred enim od gostinskih lokalov v središču prestolnice, je sporočila zagrebška policija. Pojasnili so, da so pridržali dva 18-letnika in enega mladoletnika, ki so pod vplivom alkohola fizično napadli 27- in 52-letnega tujca.

Napadi na tujce, zlasti delavce iz azijskih držav, so na Hrvaškem vse pogostejši.

Božinović: Tuji državljani so dragoceni člani skupnosti

Božinović je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da ga je vest o napadu treh hrvaških državljanov na dva državljana Indije prizadela. "To nasilno dejanje je popolnoma nesprejemljivo in v nasprotju z vrednotami, ki jih moramo negovati kot družba," je zapisal. Poudaril je, da so tuji državljani dragoceni člani skupnosti, pa naj gre za tuje državljane kot turiste ali delavce.
Dodal je še, da razume, da živimo v času intenzivnih sprememb in da vsaka skupnost potrebuje svoj čas za prilagoditev, a opozoril, da ne bodo tolerirali nikakršnega nasilja. Obenem je državljane pozval, naj prijavijo vsak sum na zločin iz sovraštva.

Hrvaški časopis 24sata je v torek pisal, da se je po podatkih policije v Zagrebu od preteklega tedna zgodilo šest napadov na tuje delavce, eden od indijskih državljanov pa je zaradi poškodb potreboval zdravniško pomoč. Večino napadov so spremljali ropi.

Število delavcev iz tretjih držav na Hrvaškem se vsako leto povečuje in bi letos po nekaterih ocenah lahko preseglo 200.000. Največ tujih delavcev poleg držav Zahodnega Balkana sicer prihaja iz Nepala, Indije in Filipinov, od letos pa tudi iz Uzbekistana in Egipta.