Avstrijska policija je prijela tri najstniške osumljence. Foto: Reuters
Avstrijska policija je prijela tri najstniške osumljence. Foto: Reuters

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je pojasnil, da gre za 18-letnega državljana Iraka, aretirali pa so ga v četrtek zvečer na Dunaju.

Po ministrovih besedah prihaja aretirani iz kroga 19-letnega glavnega osumljenca za načrtovanje napada, ki ga je policija prijela v sredo. Iračan naj bi 6. avgusta prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država.

19-letni glavni osumljenec in 17-letni morebitni sostorilec, ki so ga v sredo prijeli na Dunaju, sta v priporu. Intenzivno so zaslišali tudi 15-letnika, ki je bil naveden kot priča, a so ga v petek izpustili.

Medtem ko je 19-letnik priznal, da je načrtoval napad na koncertu ameriške pevke, 17-letnik še vedno noče pričati. Obtožnica ju bremeni sodelovanja v skupini Islamska država ter zastopanja njenih ciljev.

Oba so v četrtek prepeljali v preiskovalni pripor Wiener Neustadt. Dvojico še vedno preiskujejo zaradi terorističnega združevanja in kriminalne organizacije, je sporočila tiskovna predstavnica državnega tožilstva.

19-letnik naj bi načrtoval samomorilski napad na enega od treh koncertov Taylor Swift, ki so bili od četrtka do sobote predvideni na Dunaju, in sicer je nameraval v četrtek ali danes z avtomobilom zapeljati v množico oboževalcev pevke pred stadionom Ernsta Happla. Pri sebi je že imel tekoče eksplozivno sredstvo, ki ga je izdelal sam.

Avstrijske oblasti naj bi informacije o grožnji na koncertu ameriške zvezdnice prejele od ameriških obveščevalnih služb, saj avstrijska zakonodaja ne dovoljuje nadzora aplikacij za hitro sporočanje, prek katerih so komunicirali osumljenci.

Swift, ki bo imela naslednji nastop prihodnji teden v Londonu, ni komentirala odpovedi koncertov na Dunaju.