Foto: AP
Foto: AP

Poteza je bila sprejeta po poskusih papeža Frančiška, da bi Rimskokatoliška cerkev postala bolj odprta do LGBT-oseb. Papež je tako julija neki transspolni osebi povedal, da "četudi smo grešniki, Boga to ne odvrne, da se nam ne bi približal in nam pomagal", poroča BBC.

Vatikan je posodobil svoja pravila po tem, ko je brazilski škof José Negri dikasteriju za nauk vere poslal šest vprašanj glede LGBT-oseb in njihove vloge pri krstih in porokah. V sredo je urad na svoji spletni strani objavil tristranski odgovor – s podpisom vodje dikasterija, argentinskega kardinala Víctorja Manuela Fernándeza, in podporo papeža Frančiška.

V njem navajajo, da so lahko transspolne osebe, vključno s tistimi na hormonski terapiji in tistimi, ki so prestali operacijo spola, krščene pod enakimi pogoji kot preostali verniki, "če ni situacij, v katerih bi obstajalo tveganje, da bi to sprožilo javni škandal ali zmedo med verniki".

Dokument obravnava tudi preostala vprašanja škofa Negrija, vključno s tistim, ali so lahko transspolne osebe botri in botre, na kar odgovarja pritrdilno. A ob tem poudarja, da lahko duhovniki tako prošnjo tudi zavrnejo.

"To je pomemben korak naprej za Cerkev, da bi na transspolne osebe gledala ne zgolj kot na ljudi (v Cerkvi, kjer nekateri pravijo, da niti obstajajo ne), ampak kot katoličane," je na omrežju X zapisal ameriški jezuitski duhovnik James Martin, ki podpira LGBT-pravice.