Nazadnje je bil 67-letni Putin v javnosti 9. maja, sicer pa je od konca marca iz preventivnih razlogov zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 delal na daljavo v svoji rezidenci zunaj Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin med govorom na hribu Poklona v Moskvi. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin med govorom na hribu Poklona v Moskvi. Foto: EPA

Putin je bil na slovesnosti brez zaščitne maske na obrazu. Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je ruskim tiskovnim agencijam povedal, da so vse udeležence slovesnosti testirali na okužbo z novim koronavirusom.

Putin se je zahvalil zdravstvenim delavcem
V nagovoru se je Putin zahvalil zdravstvenim delavcem za njihovo "delo, pogum in brezmejno požrtvovalnost" med epidemijo. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo Rusi na referendumu 1. julija z "absolutno večino" podprli ustavna dopolnila, katerih namen so "zaščita zgodovinske resnice in nedotakljivosti ruskih meja". Dopolnila mu bodo sicer tudi omogočila, da ostane na oblasti do leta 2036.

Dan Rusije spomin na razglasitev neodvisnosti Rusije od Sovjetske zveze
Rusi 12. junija praznujejo dan Rusije, s katerim zaznamujejo razglasitev neodvisnosti Ruske federacije od Sovjetske zveze leta 1990. To je bil eden prvih korakov do razpada Sovjetske zveze leta 1991. Zaradi epidemije covida-19, z novim koronavirusom se je namreč okužilo že več kot pol milijona ljudi, so proslave po državi skromnejše.

Nagrade junakom dela in koncert na Rdečem trgu
Putin je v okviru proslave danes v Kremlju izročil tudi nagrade junakov dela, zvečer pa bodo na Rdečem trgu v Moskvi pripravili koncert. Oblasti so opozorile prebivalce, da bodo morali ohranjati ustrezno razdaljo. Moskovski župan Sergej Sobjanin je v četrtek meščanom svetoval, naj se množičnih dogodkov ne udeležujejo, saj pomenijo tveganje zanje, njihove otroke in druge, ki jih imajo radi. Pozval jih je, naj si jih raje ogledajo prek televizijskih zaslonov.

Skupno 511.423 okužb, umrlo je 6715 ljudi
V Rusiji so v zadnjih 24 urah poročali o novih 8987 primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 511.423. To je tretje največje število okužb na svetu po ZDA in Braziliji. V Moskvi, kjer so zaznali skoraj polovico vseh okužb v državi, so v petek potrdili 1714 novih okužb. V prestolnici so sicer ta teden zaradi umiritve širjenja okužb po dveh mesecih odpravili karanteno. Zaradi covida-19 je v državi umrlo 6715 ljudi.