Vodja CDU-ja Friedrich Merz. Foto: Reuters
Vodja CDU-ja Friedrich Merz. Foto: Reuters

Merz je zaostrovanje migracijske politike predlagal le nekaj dni po smrtonosnem napadu z nožem v Solingenu, v katerem so umrli trije ljudje, osem jih je bilo ranjenih.

"Nadzorovati in omejiti moramo prehajanje nemških državnih mej," je dejal Merz in dodal, da bi moral vladni SPD pri tem sodelovati z opozicijskim CDU-jem. Kancler ni takoj izrazil odobravanja, vendar se je strinjal, da bo o predlogu razmislil in se nanj odzval, je srečanje povzel Merz.

"To je ponudba opozicije vladi ali vsaj tistim delom vlade, ki so pripravljeni pri tem sodelovati," je še dejal Merz.

Dodal je, da bi moral biti dogovor dosežen v prvem tednu naslednjega zasedanja bundestaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, ki se začne 9. septembra.

Nemški kancler Olaf Scholz. Foto: Reuters
Nemški kancler Olaf Scholz. Foto: Reuters

Merz: Nemška migracijska politika je naivna

Merz je po poročanju Guardiana pozval k "točki preobrata" v nemški "naivni" migracijski politiki.

Na ponedeljkovem volilnem shodu v Dresdnu je predstavil seznam zahtev, vključno z zahtevo po zaustavitvi sprejemanja prosilcev za azil iz Sirije in Afganistana.

Pravosodni minister Marco Buschmann iz stranke FDP je izrazil nasprotovanju prenehanju sprejemanja prosilcev za azil iz Sirije in Afganistana, saj je splošna prepoved sprejemanja ljudi iz določenih držav v neskladju z nemškim pravom in pravom EU-ja.

Kancler Scholz je med obiskom Solingena v ponedeljek obljubil hitrejše izvajanje obstoječih pravil o izgonih in strožjo zakonodajo o orožju. Med drugim naj bi oblasti ugotovile, kako naj prosilce za azil, katerih prošnje so zavrnjene, hitreje izženejo bodisi v države izvora, označene kot varne, bodisi v državo EU-ja, v kateri so prvič zaprosili za azil.

V torek pa je generalni sekretar CDU-ja Carsten Linnemann Scholza pozval, naj prepozna, da je potrebna "sprememba paradigme" v vladni migracijski politiki.

Tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit pa je dejal, da bi moral biti kakršen koli dogovor "načrten" in da ne sme nasprotovati nemški ustavi ali ZN-ovi deklaraciji človekovih pravic.

Tri žrtve petkovega napada

Napadalec je na festivalu v Solingenu v petek do smrti zabodel tri ljudi, še osem jih je bilo ranjenih. Umrli so dva moška, stara 67 in 57 let, in 56-letna ženska.

Osumljen je 26-letni sirski državljan, ki bi ga morali lani deportirali v Bolgarijo, saj so njegovo prošnjo za azil v Nemčiji zavrnili.