Srbski predsednik Aleksandar Vučić. Fotografija je arhivska. Foto: EPA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić. Fotografija je arhivska. Foto: EPA

Srbija je v Loznici na zahodu države v soboto z državno slovesnostjo zaznamovala dan spomina na mrtve in pregnane iz Hrvaške med hrvaško vojaško operacijo Nevihta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob 29. obletnici Nevihte na stadionu pred več tisoč ljudmi poudaril, da Srbija in entiteta BiH Republika Srbska že deset let skupaj s spominom na žrtve zaznamujeta to veliko srbsko tragedijo.

"Prvi dnevi avgusta so dnevi naše žalosti in spominov za izgubljenimi ljudmi, njihovimi hišami in otroki, ki jih ne bomo mogli nikoli več vrniti," je dejal, a poudaril, da so to tudi dnevi ponosa. "Tisti, ki nas napadajo in se veselijo svoje velike zmage, nikoli ne bodo mogli razumeti, da ni zmaga, ko vodiš akcijo na tanku, soočen pa si z ženskami, otroki in starci na traktorjih," je dejal.

Na slovesnosti, ki se je je udeležil srbski državni vrh, sta govorila tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije.

Dodik je dejal, da Nevihta ni bila etnično čiščenje, temveč je "genocid v kontinuiteti", nadaljevanje med drugo svetovno vojno začete politike, da je treba "tretjino Srbov pokristjaniti, tretjino pobiti, tretjino pa pregnati", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Dejal je, da se morajo strniti okoli ideje "Srbije kot države in Republike Srbske kot države".

Nevihto v Srbiji zaznamujejo z državno slovesnostjo od leta 2015, ko so 5. avgust razglasili za dan žalosti na območju Srbije in omenjene entitete BiH.

Z Nevihto se je končala vojna na Hrvaškem

Nevihte se v Srbiji spominjajo z državno slovesnostjo od leta 2015, ko so 5. avgust razglasili za dan žalosti v Srbiji in omenjeni entiteti BiH-a.

Na Hrvaškem pa je 5. avgust eden največjih državnih praznikov, s katerim slavijo zmago in obujajo spomine na vojaško operacijo Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem. Takrat so med 4. in 7. avgustom osvobodili veliko večino državnega ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedli srbski uporniki in nasprotniki hrvaške državnosti.

Kot vsako leto bo tudi letos osrednja državna slovesnost v Kninu, ki se je bo v ponedeljek udeležil hrvaški državni vrh.

Po hrvaških virih je med Nevihto državo zapustilo okoli 90.000 hrvaških Srbov. Enako je ocenilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. V Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč.

Po srbskih podatkih naj bi bilo med Nevihto in po njej iz Hrvaške pregnanih 220.000 Srbov, pogrešanih in ubitih pa okoli 1960.