Sedež Wagerja v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Sedež Wagerja v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters

Odprtje sodobne stavbe naj bi predstavljalo nov korak v Prigožinovem prevzemanju vse bolj vidne vloge v oblikovanju ruske obrambne oziroma vojaške politike, poroča Al Džazira. Od začetka vojne v Ukrajini je Prigožin večkrat podajal svoja mnenja in se celo posmehoval ruskim generalom zaradi nazadovanja ruske vojske na zasedenih ozemljih.

Po besedah Prigožina je namen novega centra "zagotoviti ugodno okolje za proizvodnjo novih idej, kako izboljšati obrambne zmožnosti Rusije".

Ni jasno, ali se je Prigožin osebno udeležil odprtja, so pa bili tam veterani v vojaških uniformah in mladi kulturniki ter tehnološki strokovnjaki.

Pred poslovno stolpnico je bil parkiran tovornjak z oznako Z, simbolom, ki ga uporabljajo ruske sile v Ukrajini.

Wagnerjev prostovoljec Aleksej Savinski je dejal, da je do odprtja centra prišlo precej pozno, in sicer dve leti pozneje, kot je bilo predvideno. Odpreti bi ga namreč morali že leto dni pred začetkom posebne vojaške operacije, kot vojno v Ukrajini imenuje Kremelj, je dejal Savinski.

V preteklih letih je Wagner sicer deloval bolj tajno, Prigožin pa je dolgo zanikal, da vodi to podjetje, ki najema plačance. Ti podpirajo rusko vojsko Ukrajini, delovali pa so tudi v Siriji, Libiji in drugje po Afriki. Prigožin je prejšnji mesec prvič priznal, da je ustanovitelj Wagnerja.

EU je Wagner obtožil kršitev človekovih pravic in izvajanja tajnih operacij v imenu Rusije. Lani je EU sporočil, da je Wagner odgovoren za zlorabe, vključno z mučenji in izvensodnimi usmrtitvami, v Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjeafriški republiki, Sudanu in Mozambiku. ZDA in EU so uvedle sankcije zoper Prigožina.