Mihail Sakašvili zapušča ukrajinsko vrhovno rado, kjer je bil danes že na pogovorih. Foto: Reuters
Mihail Sakašvili zapušča ukrajinsko vrhovno rado, kjer je bil danes že na pogovorih. Foto: Reuters

Mihail Sakašvili je bil predsednik Gruzije med letoma 2004 in 2013, iz države pa je pobegnil po obsodbi na večletno zaporno kazen, potem ko je bil obsojen zaradi zlorabe položaja.

Nato pa je Sakašvili v sredo sporočil, da mu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponudil položaj namestnika predsednika ukrajinske rade za reforme. "Skupaj s predsednikovo ekipo sem pripravljen na delo z vsemi domoljubnimi silami v ukrajinskem parlamentu in z drugimi političnimi silami v družbi, tako da bi Ukrajina prešla sedanjo svetovno gospodarsko krizo in premagala izzive z minimalnimi izgubami," je zapisal na Facebooku.

Gruzijski premier Giorgi Gaharija opozarja, da bi bilo nesprejemljivo, če bi obsojeni zaradi hudega kaznivega dejanja postal namestnik ukrajinskega premierja, in to v državi, ki je strateška partnerka Gruzije.

Državljanstvo mu je podaril in vzel Porošenko

Sakašviliju je pred petimi leti takratni ukrajinski predsednik Petro Porošenko podaril ukrajinsko državljanstvo in ga celo imenoval za guvernerja Odese. Zaradi kritiziranja mu je državljanstvo leta 2017 odvzel, februarja naslednje leto pa so ga ukrajinske oblasti aretirale v Kijevu ter ga izgnale na Poljsko. Kmalu zatem se je preselil na Nizozemsko, od koder je njegova žena.

Ključna je bila podpora Zelenskega

Iz tujine je med lansko predvolilno kampanjo podpiral Porošenkovega tekmeca Volodimirja Zelenskega, ki mu je po imenovanju maja lani vrnil državljanstvo. Sakašvili se je kmalu zatem vrnil v Ukrajino, upajoč, do bo sodeloval "pri izgradnji nove Ukrajine".