Foto: EPA
Foto: EPA

67-letnega poslovneža so konec marca sprejeli na beograjsko kliniko in ga zaradi naglega poslabšanja zdravstvenega stanja priklopili na respirator, poroča N1.

Kosmajca so nekaj mesecev za tem, ko ga je Vučić označil za narkokralja, aretirali, ampak ne zaradi mamil, temveč zaradi finančnih malverzacij in davčnih utaj.

Leta 2018 je bil zaradi pomanjkanja dokazov izpuščen.

Kosmajca so srbski mediji označevali za "največjega narkošefa v Srbiji", "srbskega Escobarja" in "srbskega Ala Caponeja", po slovitem čikaškem mafijcu, ki so ga nazadnje prijeli zaradi davčne utaje.

Vez med Balkanom in Južno Ameriko?

Kosmajca, lastnika številnih nepremičnin in gostinskih lokalov po Srbiji in državah zahodne Evrope, so sicer vrsto let povezovali s srbskim podzemljem, prvič pa so ga prijeli konec 90. let na Dunaju.

Leta 2001 ga je srbsko notranje ministrstvo povezalo s kriminalno skupino iz Surčina, ki je takrat predstavljala najbolj organizirano mednarodno skupino v tem delu Evrope, ki je tihotapila kokain in heroin.

Kosmajac naj bi bil povezan z mednarodnimi tihotapci mamil v Južni Ameriki. Domnevno je organiziral prevoze velikih količin kokaina od tam, mamila pa naj bi tihotapil tudi iz Turčije, Bolgarije in Makedonije prek Črne gore in Srbije v države zahodne Evrope.

Po navedbah policije je bil Kosmajac eden izmed ključnih ljudi za povezavo med Kolumbijo in Balkanom, aretaciji leta 2003 pa se je izognil z begom v tujino.