Običajen prizor pred bencinskimi črpalkami v Franciji v zadnjih dneh. Foto: Reuters
Običajen prizor pred bencinskimi črpalkami v Franciji v zadnjih dneh. Foto: Reuters

Zaradi stavke, ki poteka že tretji teden, ne deluje šest od sedmih rafinerij nafte, medtem ko s skoraj tretjine črpalk po državi poročajo o pomanjkanju vsaj ene vrste goriva. Zaradi pomanjkanja lastniki avtomobilov po poročanju BBC-ja gorivo kupujejo na zalogo.

S stavko delavci v rafinerijah zahtevajo predvsem zvišanje plač v času, ko imajo po besedah sindikatov naftne družbe rekordne dobičke zaradi visokih cen energentov na svetovnih trgih.

Francoska vlada se je danes, da bi zagotovila nemoteno oskrbo z gorivi, odločila uporabiti pooblastila, s katerimi lahko prepove stavko delavcem na ključnih mestih. Prvi se morajo na delo vrniti zaposleni v skladišču goriva v rafineriji Gravenchon-Port-Jerome na severozahodu Francije, ki je v lasti ameriškega velikana ExxonMobil.

Delavcem, ki ne bodo upoštevali vladnega odloka, grozita denarna kazen ali zapor. Na drugi strani sindikat CGT navaja, da so zahteve po vrnitvi na delo "nenujne in nezakonite" in jih bo izpodbijal na sodiščih. Vladno potezo je sindikat označil za "izbiro nasilja", dokler bo Pariz pri njej vztrajal, pa se sindikat ne bo udeleževal srečanj z vlado in delodajalci.

Stavkajoči delavci zahtevajo desetodstotno zvišanje plač. Foto: Reuters
Stavkajoči delavci zahtevajo desetodstotno zvišanje plač. Foto: Reuters

"Neznosne posledice za Francoze"

Tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran je dejal, da so posledice stavke "neznosne" za številne Francoze, zato bodo odredili vrnitev na delo za stavkajoče, če ne bo prišlo do socialnega dialoga in prekinitve blokade delovanja rafinerij.

Po besedah analitikov vlada nerada podpihuje konflikt, ki ga vodi sindikat CGT, sicer drugi največji v Franciji. CGT je k podpori stavkajočim naftnim delavcem pozval tudi zaposlene v drugih sektorjih, kar naj bi se že dogajalo, saj iz francoske energetske družbe EDF poročajo, da so v jedrskih elektrarnah nekateri delavci znova začeli stavkati, zaradi česar so ustavljena vzdrževalna dela na najmanj petih jedrskih reaktorjih.

Do kriznih razmer v rafinerijah je prišlo v času visokih cen energije in inflacije, jeza delavcev pa je posledica visokih dobičkov naftnih podjetij. Ti so privedli do pozivov k temu, da bi morala družba zato plačati davek na izjemen dobiček, kar pa je vlada dosledno zavračala.

Kot poroča BBC, je francoska javnost razdeljena glede stavke. Medtem ko se tisti, ki se vozijo na delo, pritožujejo zaradi pomanjkanja goriva in poudarjajo pomembnost lastnega prevoza za vožnjo na delo, drugi simpatizirajo s stavkajočimi, ki se borijo svoje plače, ko naftne družbe kopičijo velikanske dobičke.

V Franciji zaradi stavke pomanjkanje goriva