Heathrow je največje britansko letališče. Foto: EPA
Heathrow je največje britansko letališče. Foto: EPA

Letališče je v okrožnici prosilo letalske družbe, naj imajo na poti v London dodatno gorivo, ob odhodu pa ga natočijo kar se da malo. Kot razlog navajajo "težave z dobavo", poroča Guardian. Na Heathrowu zagotavljajo, da omenjene težave ne bodo vplivale na potnike ali polete.

Čezmerno polnjenje letalskih rezervoarjev z gorivom je močno sporno, ker se s tem precej poveča teža kerozina, shranjenega v letalskih krilih. Dodatna teža poveča količino goriva, porabljenega na poletu, s tem pa se poveča tudi ogljični odtis. A kljub dodatnim stroškom in izpustom se praksa letalskim družbam lahko obrestuje, če je gorivo na enem letališču cenejše kot na drugem.

Samo v Evropi ta praksa proizvede 900.000 ton nepotrebnih ogljičnih izpustov letno – toliko kot približno 2800 poletov med Parizom in New Yorkom, kažejo podatki raziskave Eurocontrola iz leta 2019.

Heathrow zagotavlja, da poleti ne bodo prizadeti zaradi težav z dobavo goriva. Foto: EPA
Heathrow zagotavlja, da poleti ne bodo prizadeti zaradi težav z dobavo goriva. Foto: EPA

Glavni razlog za čezmerno polnjenje rezervoarjev letalskih družb je bil, da se izognejo višjim cenam goriva na dražjih letališčih, s čimer so skupno privarčevale 265 milijonov evrov, občasno pa tudi zaradi stavk na letališčih.

Med največjimi grešniki British Airways

Britanski letalski prevoznik British Airways je med družbami, ki so jih v preteklosti obtoževali, da redno polnijo rezervoarje z več goriva, kot je potrebno. The Times je prejšnji teden poročal, da je BA uporabljal tak pristop od leta 2019, ko je po BBC-jevi preiskavi obljubil, da bo "preučil" svojo prakso.

Na Heathrowu niso želeli pojasniti, kaj je vzrok težav z dobavo goriva. Gorivo prispe na londonsko letališče prek podzemnih naftovodov, od tam pa ga prepeljejo v enega od dveh objektov. Nekaj goriva dostavijo tudi s tovornjaki.

Potreba po gorivu je na Heathrowu tako velika, da je treba gorivo redno dostavljati prek naftovoda rafinerije ExxonMobila blizu Southamptona, največje britanske rafinerije.