Novinarko Alsu Kurmaševo so aretirali, ko je šla na obsik k materi. Foto: Reuters
Novinarko Alsu Kurmaševo so aretirali, ko je šla na obsik k materi. Foto: Reuters

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi je v torek pozvalo Rusijo, naj izpusti Alsu Kurmaševo, rusko-ameriško novinarko, ki jo je sodišče v Kazanu na zaprtem sojenju obsodilo na 6 in pol let zapora zaradi širjenja lažnih informacij o ruski vojski.

Kurmaševa, mati dveh otrok, je novinarka Radia Svobodna Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL), ki ga financirajo ZDA, in je od 18. oktobra 2023 v priporu v domači ruski republiki Tatarstan.

Najprej so jo pridržali junija lani, ko je po obisku matere poskušala odleteti iz Rusije. Ruski preiskovalci so proti njej sprva sprožili kazenski postopek, saj se ni prijavila kot "tuji agent", kasneje pa so jo obtožili širjenja lažnih informacij o ruski vojski, kar je zanikala.

Njen mož Pavel Butorin, ki prav tako dela za RFE/RL, je dejal, da Kurmaševa ni storila ničesar narobe in da je njen proces povezan z urejanjem knjige z naslovom "Reči vojni ne. 40 zgodb Rusov, ki nasprotujejo ruski invaziji v Ukrajini".

"To tajno sojenje in obsodba sta v posmeh pravici – edini pravični izid je, da ruski ugrabitelji Alsu takoj izpustijo iz zapora," je v ponedeljek dejal predsednik RFE/RL Stephen Capus.

Ameriško veleposlaništvo je Kurmaševo označilo za "načelno novinarko, brezkompromisno zavezano resnici in objektivnemu poročanju", in dejalo, da njen pripor predstavlja "žalosten dan za novinarstvo v Rusiji".

"Ruske oblasti ponovno pozivamo, naj izpustijo Alsu ter druge zaprte novinarje in politične zapornike ter da spoštujejo temeljne svoboščine, ki jih zagotavljata Splošna deklaracija o človekovih pravicah in ustava Ruske federacije," je sporočilo veleposlaništvo.

Kremelj primera ni komentiral, vendar je v preteklosti dejal, da ne spremlja njenega primera in da Rusija načrtno ne preganjanja ameriških državljanov.

Sodišče v Kazanu je novinarko Alsu Kurmaševo obsodilo na šest let in pol zapora