Češki predsednik Zeman vztraja, da bo kljub zdravstvenim težavam vztrajal do konca mandata leta 2023. Foto: Reuters
Češki predsednik Zeman vztraja, da bo kljub zdravstvenim težavam vztrajal do konca mandata leta 2023. Foto: Reuters

Zemana so hospitalizirali 10. oktobra, takoj po srečanju s poražencem volitev, zdajšnjim premierjem Andrejem Babišem.

V četrtek so 77-letnega predsednika z intenzivnega oddelka premestili v standardno bolnišnično sobo. Njegovo zdravstveno stanje se je izboljšalo, so ob tem sporočili iz osrednje vojaške bolnišnice v Pragi.

Češki predsednik je medtem opravil intervju za češki radio Frekvence 1, v katerem je poudaril, da se počuti "popolnoma običajno".

Sorodna novica Na Češkem dosegli dogovor o koalicijski vladi

Zeman ne vidi težav glede imenovanja Fiale za premierja

Dejal je, da ne vidi nobenih težav glede imenovanja voditelja stranke ODS Petra Fiale za novega premierja. Pred volitvami so se pojavljala ugibanja, da bo Zeman mandat v vsakem primeru podelil Babišu, saj je sklepanje opozicijskih zavezništev označil za goljufijo.

"Ne bo težav, saj Andrej Babiš, s katerim sem se pravkar pogovarjal po telefonu, ne želi biti premier," je za radijsko postajo Frekvence 1 povedal Zeman. Razlog naj bi bil ta, da se nihče ne želi pogajati z njim. "Naredil bom vse, da novi vladi pomagam čim prej prevzeti vodenje," je dodal.

Na volitvah 8. in 9. oktobra je nato tesno pred Babiševo stranko Ano slavilo zavezništvo Skupaj, sestavljeno iz stranke ODS, Top09 in krščanskih demokratov. Zavezništvo Spolu in tretjeuvrščeno zavezništvo Piratov ter Stranke županov in neodvisnih (STAN) sta v sredo dosegli dogovor o koalicijski vladi.

Predsednik namerava vztrajati do konca mandata

Predsednikov urad ni nikoli razkril Zemanove diagnoze. Na zdravljenje so ga sprejeli zaradi težav, povezanih z "neprimernim vnosom tekočin in hranil", so sporočili iz bolnišnice. Bolnišnično poročilo z 18. oktobra tudi navaja, da Zeman ni sposoben opravljati svojih dolžnosti.

Na podlagi tega bi lahko parlament predsedniku odvzel pooblastila. Vendar pa ni jasno, ali se je predsednikovo stanje dovolj izboljšalo, da bi spremenilo bolnišnično mnenje o njegovi zmožnosti za delo.

Zeman je v intervjuju sicer dejal, da namerava predsedniške dolžnosti opravljati do izteka mandata leta 2023.