Osebe, katerih imena so bila navedena na 'listi za odstrel', ki je bila objavljena na Facebooku, so imele tri dni časa, da zapustijo mesto Puerto Asis. Foto: Reuters
Osebe, katerih imena so bila navedena na 'listi za odstrel', ki je bila objavljena na Facebooku, so imele tri dni časa, da zapustijo mesto Puerto Asis. Foto: Reuters

"Lista za odstrel" je bila na socialnem omrežju objavljena 15. avgusta. Ustrahovalci so ob tem svoje 'tarče' opozorili, da imajo tri dni časa, da zapustijo mesto Puerto Asis, sicer jih bo doletela nenadna smrt.

16-letnega študenta Diega Ferneya Jaramilla in 17-letnega prodajalca Eibarta Alejandra Ruiza Munoza so neznani storilci ustrelili, ko sta se vozila z motorjem. Čez pet dni so policisti našli še truplo 19-letnega Norbeya Vargasa, katerega ime je bilo prav tako na vrhu seznamu.

Policija seznama sprva ni vzela resno
Predstavnik zvezne kolumbijske policije Perez Ortiz je po pisanju CNN-a dejal, da seznama sprva niso jemali resno, saj so mislili, da gre za šalo. Po objavi dodatnih 31 ženskih imen in treh umorih najstnikov, katerih imena so bila navedena na samem vrhu seznama, pa je policija stvar vendarle vzela pod drobnogled.

Po pisanju CNN-a naj bi policisti v Puerto Asis že poslali nekaj preiskovalcev iz prestolnice Bogote, med njimi tudi strokovnjake za splet. Ob tem so prebivalcem mesta, ki bi imeli kakršne koli informacije, ponudili 2.150 evrov nagrade.

Kdo je storilec?
Čeprav policisti še vedno ne vedo, kdo je objavil seznam in zakaj, je znano le to, da na območju mesta Puerto Asis kraljujeta tolpi Los Rastrojos in gverilska skupina Kolumbijske revolucionarne oborožene sile (FARC). Perez je pojasnil, da je kriminalna tolpa Los Rastrojos znana po ''izvajanju nasilja, reševanju tamkajšnjih sporov, vsiljevanju življenjskih norm prebivalcem in njihovemu ustrahovanju, izvajanju kazni, prodaji mamil in ukvarjanju s prostitucijo. Večina njenih članov ima kriminalne kartoteke in je znana po tem, da ustrahuje tudi družbene voditelje, poslovneže in taksiste.''

Po poročanju kolumbijskih medijev se je v mestu že razširil strah. Mnogi prestrašeni starši so svoje otroke, katerih imena so se znašla na seznamu, že poslali iz mesta. Spet drugi so svojo stisko objavili na Twitterju: "Panika v Puerto Asisu, Putumayo, zaradi grožnje najstnikom" in "Našo mladino moramo zaščititi". Nekdo je celo zapisal: "V Puerto Asisu so ubili že 20 najstnikov, ki so jim pred em zagrozili na Facebooku, pristojni organi pa ne naredijo nič."