Vodja FAO-ja se zavzema za reformo organizacije. Foto: EPA
Vodja FAO-ja se zavzema za reformo organizacije. Foto: EPA
Robert Mugabe
Predsednik Zimbabveja je zavrnil obtožbe ZDA. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Slovenski predsednik meni, da bi moral svet narediti veliko več. Foto: EPA

Ob 60. obletnici je generalni sekretar FAO-ja Jacques Diouf napovedal tudi reformo organizacije, o kateri bodo začeli razpravljati novembra. Reforma je ključna za izpolnitev cilja, ki si ga je organizacija zastavila leta 1996, da do leta 2015 prepolovi število revnih in lačnih. Uspeh je malo verjeten, saj naj bi se v Afriki število revnih do leta 2015 povečalo s sedanjih 313 na od 340 do 400 milijonov.

Mugabe jezen na ZDA
Slovesnosti se udeležujejo tudi državni voditelji. Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je zavrnil izjavo ameriškega predstavnika pri FAO-ju Tonyja Halla, ki ga je motila Mugabejeva prisotnost.

Zimbabve je namreč sprejel sporno agrarno reformo, ki belopoltim posestnikom odvzema pravico do izpodbijanja razglasitve pred sodiščem ter osebam brez zimbabvejskega državljanstva odvzema pravico do potovanj v tujino in udeležbe na volitvah.

Mugabe meni, da reforma popravlja krivice glede lastništva zemljišč, ki ga je institucionaliziral britanski kolonializem. Mednarodno skupnost je obtožil politizacije humanitarne pomoči, saj naj bi jo po njegovem mnenju pogosto zagotavljala na podlagi ideologije, rase in vere.

Organizacija je bila ustanovljena leta 1945 v Quebecu, da bi zagotovila prehranske varnosti, zviševanja kakovosti prehrane v svetu ter izboljšanja kmetijske proizvodnje in življenja podeželskega prebivalstva.

Drnovšek opozarja na nepravičnost
Janez Drnovšek je na slovesnosti organizacije pozval k izdatnejši pomoči za revne. Slovenski predsednik je dejal, da je lakota hkrati vzrok in posledica revščine. Hkrati je opozoril na zaprtost trga za revne države, kar je posledica sedanjega trgovinskega sporazuma, ki naj bi bil nepošten.

Drnovšek meni, da bi morala biti finančna pomoč v EU-ju omejena le za varovanje okolja in posameznih vej kmetijstva. Opozoril je še, da je potrebno za prepolovitev lakote v svetu narediti veliko več.