Dačić je poudaril pomembnost enotnosti kosovskih Srbov z Beogradom. Foto: EPA
Dačić je poudaril pomembnost enotnosti kosovskih Srbov z Beogradom. Foto: EPA
Kosovo
Kosovo Foto: EPA
Kosovo
Kosovo Foto: EPA
Kosovo
Kosovo Foto: EPA

"Za nas je pomembno, da so Srbi edinstveni in da najbolj zaščitijo svoje interese," je dejal z množico varnostnikov obkroženi Daćić novinarjem v samostanu Gračanica deset kilometrov od Prištine. Po njegovih besedah želi srbska vlada na ta način prenesti sporočilo miru in potrebe po skupnem življenju na Kosovu, poroča B92.

Dačić je na vprašanje, ali res potrebuje toliko varnostnikov, odgovoril, da na Kosovu ne potrebuje varovanja. Pojasnil je, da ljudje, s katerimi je bil obkrožen, niso del njegovega osebnega varovanja, ampak zaščita, ki so mu jo dodelili za ta obisk.

Srbski premier je Kosovo obiskal pred novembrskimi lokalnimi volitvami, potem ko je na začetku oktobra s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem dosegel dogovor, da lahko srbski politiki med volilno kampanjo obiščejo Kosovo.

Potrebni so drugačni načini boja
Srbe na Kosovu je med obiskom Gračanice pozval, da se 3. novembra udeležijo lokalnih volitev in tako oblast vzamejo v svoje roke. Srbska vlada na volitvah podpira listo Srbska državljanska iniciativa.

"Priština mi je prepovedala prihod v Štrpce, ker želi, da se ne vmešavam. Ni potrebe, da se vmešavam, ker vem, da boste glasovali za tiste, ki imajo edinstven odnos z Beogradom. Priština ne prepoveduje prihoda tistim, ki se zavzemajo za bojkot volitev ali sodelovanje s Prištino, saj ji ne ustreza, da se udeležite volitev," je dejal Dačić pred več tisoč ljudmi.

Kosovskim Srbom je sporočil, da razen Srbije nimajo druge države, ki bi stala za njimi. "Dovolj je bilo porazov, potrebujemo zmago. Ne zmago za Srbsko (državljansko listo), ampak zmago za enotnost Beograda s Srbi na Kosovu," je dejal in potrdil navedbe Thacija, da je Kosovo obiskal iz verskih razlogov.

"Dejali so, da je moj obisk verske narave, in to je res, saj verujem v Srbijo na Kosovu," je sporočil in še dejal, da se ne sme dovoliti, da zaradi nepremišljenih odločitev Srbov ne bi bilo več na Kosovu, zato je čas, da se za srbske interese bori na drugačen način - da se gre na volitve in se izbere srbska oblast.