Protesti proti pravici žensk do splava so največji protesti po tistih proti vojni v Iraku leta 2003 in 2004. Foto: Reuters
Protesti proti pravici žensk do splava so največji protesti po tistih proti vojni v Iraku leta 2003 in 2004. Foto: Reuters

Zame je to protest v podporo človečnosti.

Protestnica Maurchi Barosa

V tradicionalno katoliški Španiji je bil splav do leta 1985 kaznivo dejanje. V trenutni zakonodaji pa je dovoljen le v primerih, ko gre za posilstvo, če je zarodek poškodovan in če bi nosečnost ogrozila fizično ali duševno zdravje matere. Nov zakon, ki ga je predlagala socialistična vlada premierja Joseja Luisa Zapatera in bo začel veljati julija, dovoljuje splav do 14. tedna nosečnosti.

Nasprotniki pravice do splava so svoje nasprotovanje novemu zakonu že drugič v zadnjih šestih mesecih izrazili na množičnem shodu v prestolnici pod sloganom "Da življenju", ki se ga je udeležilo na tisoče ljudi. Mnogo udeležencev je na shod prišlo z majhnimi otroki in z rdečimi baloni v obliki srca, na katerih je pisalo Pravica do življenja. Protestniki so splav primerjali s terorizmom in vlado pozvali, naj umakne zakon.

Zapatero prinesel liberalizacijo družbe
Zakon o pravici do splava je spodbudil opozicijo v očitkih na račun Zapatera in njegove vlade, ki je že tako na udaru kritik zaradi vodenja države v času hude gospodarske krize in visoke stopnje brezposelnosti. "Nobena ženska ne sme pristati v zaporu zaradi prekinitve nosečnosti," je svojim nasprotnikom povedal Zapatero na sobotnem političnem shodu.

V šestih letih vladanja socialistične stranke je Španija liberalizirala svojo zakonodajo in med drugim uzakonila poroke istospolnih parov in olajšala ločitvene postopke, zaradi česar pa je še bolj na udaru nasprotnikov iz katoliških vrst.

Čeprav se je število splavov v zadnjem desetletju podvojilo, gre še vedno za sporno in občutljivo vprašanje. V letu 2007 je bilo v Španiji opravljenih 112.000 splavov, večina v skladu s kategorijo, kjer je splav dovoljen, če je ogroženo zdravje matere.

Zame je to protest v podporo človečnosti.

Protestnica Maurchi Barosa