Gibanje Blocupy si je za svoj cilj izbralo Evropsko centralno banko. Foto: EPA
Gibanje Blocupy si je za svoj cilj izbralo Evropsko centralno banko. Foto: EPA

Gre za začetek dvodnevne akcije gibanja Blocupy, s katerim želijo protestniki politike opozoriti na napačno reševanje evropske finančne krize. S slogani "humanost pred zaslužkom" so se protestniki kljub dežju zbrali na frankfurtskih ulicah, ki vodijo do Evropske centralne banke in do Deutsche Banka. Približno 20 protestnikov je nosilo napihljive postelje z napisi "vojna se začne tukaj".

"Namen tokratnega protesta je preprečiti normalno delovanje Evropske centralne banke," je povedal tiskovni predstavnik gibanja Martin Sommer, ki je še dodal, da so protestniki nekaj ljudi, ki so skušali priti do svojega delovnega mesta, poslali domov.

V pripravljenosti vodni tanki, po zraku krožil helikopter
Po ocenah policije se je na ulicah zbralo približno 2.500 protestnikov, ki so jih pričakali dobro opremljeni policisti v spremstvu psov. V bližini so stala vozila z voznimi topovi, po zraku pa je ves čas krožil helikopter. Nekaj protestnikov je v policiste metalo kamne, bilo je nekaj poskusov spopadov, a na splošno protest poteka mirno.

Številne frankfurtske banke so svojim zaposlenim ukazale, naj ostanejo doma in naj si po četrtkovem prazniku vzamejo še dan počitka. Iz Evropske centralne banke so sporočili, da banka ostaja operativna, a da so poskrbeli za varnost svojih zaposlenih.

V soboto vseevropski protesti
Evropsko gibanje Blocupy je nastalo po zgledu gibanja Occupy Wall Street, ki se je začelo leta 2011 v ZDA in se razširilo tudi v Evropo. Tokratni protest se je začel leto dni po tem, ko so policisti ob podobni štiridnevni akciji v Frankfurtu aretirali na stotine ljudi, in dan pred protesti, ki so napovedani po vseh državah Evropske unije, tudi v Sloveniji, proti reševanju finančne krize in proti Trojki (Evropski komisiji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu).