Praznovanje bajrama v Pakistanu. Foto: EPA
Praznovanje bajrama v Pakistanu. Foto: EPA
Bašar Al Asada
Sirski predsednik Bašar Al Asad med molitvijo. Foto: Reuters
Konec ramazana po svetu
Kdaj bodo v Sloveniji bajram praznovali v džamiji?
Bajramska čestitka

Več kot milijarda muslimanov po vsem svetu ob koncu meseca ramazan začenjajo tridnevni ramazanski bajram, znan tudi kot 'eid al fitr' ali samo 'eid'. Gre za enega največjih muslimanskih praznikov, ki končuje mesec postenja ramazan.

''Ramazan je mesec solidarnosti, zato smo se učili in medsebojno spodbujali k pomoči svojim najbližjim, revnim in vsem, ki so odvisni od naše pomoči. Krepili smo islamsko skupnost skozi molitev in z nenehnim druženjem. Zato iz ramazana izhajamo sveži, duhovno okrepljeni in pripravljeni, da smo boljši ljudje, bratje, možje in državljani oziroma člani širše družbene skupnosti,'' je že v sobotni poslanici vernikom na Televiziji Slovenija dejal mufti Nedžad Grabus.

Predsednik republike Danilo Türk je v pismu muftiju Nedžadu Grabusu poslal voščilo z željo, da praznične dni preživijo v krogu družine in prijateljev. Obenem je vernikom zaželel, naj jih ti dnevi navdajo z mirom in upanjem v boljšo prihodnost.

Grabus: Varujte se sebičnosti in pohlepnosti
V sporočilu je še dodal, da je post vernike opozoril, da se morajo varovati sebičnosti in pohlepnosti, sicer pa je bajram "praznovanje vztrajnosti in zmage nad slabostmi. To je radost, veselje in priložnost, da svoje veselje delimo s svojimi sorodniki, prijatelji in sosedi."

Tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić pa je ob tem opomnil, da je ramazanski bajram družinski praznik, zato je vernike pozval, da ga preživijo s svojimi najbližjimi.

Praznovanja bajrama tudi po Sloveniji
Z bajramsko molitvijo so muslimani v Sloveniji konec postnega meseca zaznamovali z osrednjo bajramsko molitvijo ob 5.30, ki jo je Islamska skupnost pripravila na Kodeljevem v Ljubljani. Sicer pa je Islamska skupnost organizirala bajramske slovesnosti v osemnajstih mestih, in sicer še v Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

Spomin na razodetje Korana preroku Mohamedu
Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po luninih menah. Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

Muslimani se v svetem mesecu ramazanu sicer spominjajo razodetja Korana preroku Mohamedu. V tem času se verniki od zore do sončnega zahoda odpovedujejo hrani, pijači, kajenju, spolnim odnosom, vsem grdim besedam in mislim.

Praznovanje v Sloveniji in po svetu:

Konec ramazana po svetu
Kdaj bodo v Sloveniji bajram praznovali v džamiji?
Bajramska čestitka