Število žrtev bi bilo lahko še večje. Foto: Reuters
Število žrtev bi bilo lahko še večje. Foto: Reuters

Filipinska predsednica Gloria Arroyo je zaradi napada v dveh pokrajinah na jugu države danes razglasila izredne razmere. Gre za najhujše politično nasilje na Filipinih doslej.
Pokola se je zgodil, ko je skupina oboroženih moških napadla skupino kakih 40 politikov in novinarjev, ki so spremljali politika Ismaela Mangudadatuja, da se registrira kot kandidat na bližajočih se volitvah za guvernerja pokrajine. Med žrtvami je več žensk, med drugim Mangudadatujeva soproga in dve sestri, pa tudi dve odvetnici.
Največji poboj novinarjev?
Število smrtnih žrtev napada se utegne še povečati, saj so napadalci trupla zakopali v plitke grobove, zato jih je težko najti. Po navedbah filipinskega novinarskega združenja je bilo v skupini najmanj deset tamkajšnjih novinarjev, po navedbah policije pa naj bi bil med ubitimi le en novinar. Tamkajšnji mediji naj sicer ne bi mogli stopiti v stik z nobenim od novinarjev, ki naj bi bili v konvoju. Če se bo izkazalo, da so mrtvi, bo to "največji posamičen poboj novinarjev doslej", so sporočili Novinarji brez meja.
Napadalcev naj bi bilo kar okoli 100, oblečeni naj bi bili v uniforme. Mangudadatujevi privrženci odgovornost za napad pripisujejo privržencem rivalske politične družine Ampatuan, ki na območju vlada že od leta 2001.
Današnja razglasitev izrednih razmer bo filipinskim oblastem sicer omogočila, da okrepijo vojaško in policijsko navzočnost in ponovno vzpostavijo red in mir. Med sprejetimi ukrepi so vzpostavitev nadzornih točk in nenapovedane racije. Oblasti so zagotovile, da bodo odgovorni za pokol kmalu aretirani.