Osrednji tabor v četrti Admiralty je zdržal 75 dni. Foto: Reuters
Osrednji tabor v četrti Admiralty je zdržal 75 dni. Foto: Reuters
Protesti v Hongkongu dokončno zatrti

Čeprav so policisti protestnike opozorili, naj se sami umaknejo, preden bodo začeli čistiti osrednje protestno območje, četrt Admiralty, je nekaj najvztrajnejših ostalo in oblastem skušalo preprečiti umik svojih barikad.

Protesti so vrhunec dosegli v septembru, ko je na ulicah z dežniki v roki protestiralo na desettisoče ljudi, zdaj pa jih vztraja le še nekaj sto. Pri policijskem posredovanju, ki se zdi labodji svet protestnega gibanja v Hongkongu, spopadov z demonstranti ni bilo.

Policisti so tako zjutraj začeli pospravljati šotore in umikati barikade, redke protestnike pa so posvarili, naj zapustijo četrt Admiralty v pol ure ali pa bodo aretirani. Policisti so očistili tudi vse do zdaj zaprte ulice, "ob pravem času" pa bodo očistili tudi drugi protestni tabor na območju Causeway Bay.

Lahko gibanje znova obudijo?
Ko so se možje v modrem približevali, je Alex Chow, vodja hongkonškega združenja študentov, pozval množico, naj se poenoti, in oblasti opozoril, da njihovega boja še ne bo konec.

Protestniki, med katerimi so vztrajali v glavnem le še študenti, so s svojim taborom v Admiraltyju zasedali eno glavnih prometnic skozi finančno središče nekdanje britanske kolonije.

Kot je znano, so najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 izbruhnili konec septembra. Oblasti v Pekingu so se avgusta namreč odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.

Kako je potekalo čiščenje osrednjega tabora, si oglejte v galeriji.

Protesti v Hongkongu dokončno zatrti