Mursi je nagovoril svoje podpornike. Foto: EPA
Mursi je nagovoril svoje podpornike. Foto: EPA

Mursi je prvi svobodno izvoljeni predsednik v državi in je nasledil Hosnija Mubaraka, ki je bil prisiljen sestopiti z oblasti pred 16 meseci. S prisego pred ustavnim sodiščem je postal peti egiptovski predsednik od strmoglavljenja monarhije pred 60 leti.
"Pri Bogu prisegam, da bom zvesto ščitil republiški sistem, da bom spoštoval ustavo in pravno državo, da bom skrbel za interese ljudstva ter ohranjal neodvisnost in varnost naroda," se je glasila Mursijeva prisega.
Podpora Palestincem
V svojem govoru po prisegi je Mursi izjavil, da bo podpiral Palestince, in pozval h končanju nasilja v Siriji. "Izjavljam, da bodo Egipt, njegovo ljudstvo in predsednik stali ob Palestincih, dokler znova ne pridobijo vseh svojih pravic," je dejal Mursi. Dodal je, da podpira tudi sirsko ljudstvo, in želi, da se prelivanje krvi tam konča.

Tradicionalno bi moral predsednik priseči pred parlamentom, vendar je ustavno sodišče parlament zaradi nepravilnosti na volitvah razpustilo.
Muslimanska bratovščina, ki je prejela največ glasov na teh volitvah, je odločitvi sodišča sicer nasprotovala. A zdaj, ko je Mursi privolil, da bo prisegel pred ustavnim sodiščem, je s tem priznal tudi legitimnost odločitve o razpustitvi parlamenta.