Kosovski Srbi so po odstranitvi enih postavili še druge barikade nedaleč stran od prejšnjih barikad. Foto: EPA
Kosovski Srbi so po odstranitvi enih postavili še druge barikade nedaleč stran od prejšnjih barikad. Foto: EPA

V operaciji so sodelovali nemški in avstrijski vojaki Kforja in z oklepnim vozilom odstranili avtobus in tovornjake, ki so bili postavljeni na cesti do Kosovske Mitrovice. Po odstranitvi barikad je izbruhnil spopad s srbskimi protestniki, ki so začeli množično prihajati do barikad. Zbralo se jih je med 400 in 500, na vojake so metali kamenje in streljali z lahkim orožjem. Kfor je na napad odgovoril s solzivcem in z vodnimi topovi ter s streljanjem z gumijastimi naboji.

Kosovski Srbi so že postavili nove barikade
Kfor je okoli ceste, kjer je odstranil barikado, postavil tudi bodečo žico, nedaleč stran pa še vedno vztraja tudi skupina kosovskih Srbov, ki je približno 500 metrov stran postavila tudi novo barikado. Popoldne je prišlo do novega incidenta, v katerem naj bi Srbi uporabili tudi zažigalne bombe in ranili več pripadnikov Kforja., ti pa naj bi streljali v zrak in uporabili vodne topove.

Skupaj je bilo ranjenih 25 nemških in avstrijskih pripadnikov Kforja. Dva nemška vojaka sta utrpela strelne rane in so ju prepeljali v vojaško bolnišnico. Med ranjenimi je osem Avstrijcev, od tega dva s "srednje težkimi", šest pa z lažjimi poškodbami.

Srbska stran poroča o 30 in več ranjenih, od tega naj bi tri zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico, eden od njih - ranili naj bi ga gumijasti naboji, ki so jih uporabili pripadniki Kforja - pa je ostal na intenzivni negi, a ni v življenjski nevarnosti.

Slovensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da pripadniki slovenskega kontingenta v silah Kfor niso bili udeleženi v incidentu. Trenutno potekata predaja in prevzem nalog varovanja oporišča Film City pri Prištini med motoriziranima četama slovenskega kontingenta. Četa Kilo bo v četrtek prevzela dolžnost, četa India pa se bo vrnila nazaj v matično oporišče Villagio Italia pri Peći. Zatem bo en vod čete India izvajal redno nalogo varovanja patriarhije v Peći, dva voda pa bosta izvajala patruljiranje območij v zahodnem delu Kosova. Obrambno ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost nad oboroženim napadom na pripadnike Kforja in verjame, da bo Kfor opravil vse naloge, ki izhajajo iz resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov.

Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzky je poudaril, da je bila akcija v skladu z mandatom Kforja zagotavljanja varnosti in svobode gibanja. Dodal je, da se Kfor redno pogovarja s predstavniki srbskih občin na severu Kosova in da je napačna informacija, da se mora Kfor za odstranitev barikad dogovoriti s Srbi na Kosovu.

Vnovični spopadi so se vneli dva dni pred v sredo predvidenim nadaljevanjem dialoga med Beogradom in Prištino, na katerem naj bi govorili o statusu mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, ki ju ima Beograd za "administrativna prehoda".

Razmere na Kosovu bi lahko destabilizirale razmere na Balkanu
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun bo v torek v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavil redno poročilo o razmerah na Kosovu, kjer piše, da bi dogodki na severu Kosova lahko destabilizirali razmere na Balkanu. Zasedanja se bosta udeležila tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić in vodja misije ZN-a na Kosovu (Unmik) Farid Zarif, po pričakovanjih pa tudi kosovski zunanji minister Enver Hoxhaj.

Kosovski premier Hashim Thaci je v pogovoru za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izrazil pripravljenost na pogovore s Srbi na severu Kosova, da bi začeli reševati nesoglasja. Kot je poudaril, z njimi uradna Priština ni v sporu.