Sindikati upajo na udeležbo več kot 100.000 protestnikov. Foto: Reuters
Sindikati upajo na udeležbo več kot 100.000 protestnikov. Foto: Reuters

Zaposleni v več javnih službah in industrijskih podjetjih poleg tega izvajajo upočasnitev dela, zaradi česar je v državi, predvsem v Bruslju, moten javni promet. K protestom proti ukrepom vlade pod vodstvom liberalnega premierja Charlesa Michela je pozvalo več sindikatov.

Sindikati nasprotujejo reformnim in varčevalnim načrtom nove belgijske vlade, ki je začela mandat pretekli mesec, in jih označujejo kot nesocialne, neuravnovešene in nepravične. Med drugim nasprotujejo zvišanju upokojitvene starosti s 65 na 66 let od leta 2025 in nato na 67 z letom 2030. Vlada namerava uvesti tudi ukrepe za zniževanje stroškov v javnih službah ter na področju kulture in znanstvenih raziskav.

Na vidiku novi protesti
Tokratni protest je prvi v vrsti zborovanj in stavk, načrtovanih v prihodnjih tednih. 15. decembra naj bi nato po vsej državi potekala splošna stavka.

Vlado premierja Michela sestavljajo tri flamske stranke - liberalci (Open Vld), krščanski demokrati (CD&V) in nacionalistično Novo flamsko zavezništvo (N-VA), kot edina predstavnica francosko govorečih prebivalcev belgijskega juga pa je v njej tudi liberalna stranka premierja Michela.

Nova vlada si je zadala za cilj uresničitev gospodarskih in socialnih reform, med katerimi sta tudi zvišanje upokojitvene starosti in uravnoteženje proračuna do leta 2018.