Predsednik je v morju zaplaval s svojo najmlajšo hčerko Sasho. Foto: EPA
Predsednik je v morju zaplaval s svojo najmlajšo hčerko Sasho. Foto: EPA
Obama z družino obiskal Florido

Ameriški predsednik je Mehiški zaliv obiskal že petič, odkar se je aprila potopila naftna ploščad in je iz poškodovane vrtine na dnu morja začela iztekati nafta, ki je povzročila najhujšo ekološko katastrofo v zgodovini ZDA.

"Nafta se ne izteka več v zaliv in ne izteka že mesec dni. Toda tukaj sem, da vam povem, da naše delo še ni končano in da ne bomo odšli, dokler ne bo," je dejal Obama in napovedal oživitev gospodarstva in okolja po najhujšem razlitju nafte na svetu. "To je zaveza, ki se je bo moja administracija držala," je dodal.

Vrtina zacementirana
Iz poškodovane vrtine nafta ne izteka od 15. julija, ko je britansko naftno podjetje BP, lastnik vrtine, namestil kupolo, prejšnji teden pa so jo zapečatili še z vbrizgavanjem cementa. Od 20. aprila, ko se je zgodila nesreča, v kateri je umrlo 11 naftnih delavcev, je v morje izteklo 4,9 milijona skoraj 159-litrskih sodov nafte.

Kljub zapečateni kupoli nad vrtino pa oblasti svarijo, da je še prekmalu za razglasitev zmage. Na to bodo počakali, dokler štiri kilometre pod morskim dnom ne naredijo pomožne vrtine, s pomočjo katere bodo vbrizgali še dodaten cement, kar naj bi se sicer zgodilo kmalu.

Predsednik s svojo družino ta konec tedna preživlja na Floridi, s čimer želi turiste prepričati, da naj obiščejo tamkajšnje znamenite peščene plaže, ki sicer niso bile tako močno onesnažene kot v drugih zveznih državah ob Mehiškem zalivu - Louisiani, Misisipiju in Alabami.

Obale so varne in čiste
Obama je poudaril, da so zaradi velikih prizadevanj pri čiščenju obalnih območij vse obale ob zalivu čiste in varne ter odprte. "To je eden izmed razlogov, zakaj smo Michelle, Sasha in jaz tukaj," je prepričeval Obama.

Podpora predsedniku je močno upadla zaradi nezadovoljstva javnosti nad odzivom oblasti in reševanjem krize, jezo pa je še posebno občutiti med prebivalci zalivskih držav, kjer je velik del gospodarstva odvisen od ribištva in turizma. Ljudje so bili najbolj ogorčeni nad tem, da so oblasti večino odgovornosti pri ustavljanju iztekanja nafte prepustile BP-ju.

Lastniki hotelov, turistične agencije in druga podjetja so na BP že naslovili na tisoče zahtev za odškodnino. BP je sicer že ustanovil sklad za odškodnine, v katerem je 20 milijard dolarjev. Obama je dejal, da je vsako zavlačevanje s plačilom odškodnin nesprejemljivo.

Obama z družino obiskal Florido