Protestniki opozarjajo na nepravilnosti v prvem krogu. Foto: EPA
Protestniki opozarjajo na nepravilnosti v prvem krogu. Foto: EPA

Vodja Začasnega volilnega sveta Pierre-Louis Opont je dejal, da je bilo osebje volilnega sveta tarča napadov. Neznanci so zažgali tudi več volišč. V ponedeljek, torek in petek se je na ulicah Port-au-Princea zbralo na tisoče protestnikov, ki so zaprli ulice in zažigali avtomobile. Nekateri med njimi so se v prestolnici tudi spopadli s policijo.

V drugem krogu, ki bi moral biti po prvotnem načrtu izveden že 27. decembra, a so ga prav tako preložili, naj bi se za položaj naslednika sedanjega haitijskega predsednika Michela Martellyja potegovala mladi poslovnež Jovenel Moise iz Martellyjeve stranke PHTK, ki je v prvem krogu volitev 25. oktobra lani prejel 33 odstotkov glasov, in karizmatični kandidat stranke LAPEH Jude Celestin, ki ga je v prvem krogu podprlo 25 odstotkov volivcev.

Martelly: Protestniki želijo destabilizirati Haiti
Opozicija volilnim oblastem očita nepravilnosti v prvem krogu v korist Martellyjevega varovanca Moisa, Celestin pa je napovedal bojkot drugega kroga. "Ne bom sodeloval v tej farsi. To bo izbor, ne volitve, saj bo kandidat le eden," je povedal, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Martelly proteste proti drugemu krogu obsoja in trdi, da poskušajo nasprotniki volitev destabilizirati Haiti. Na oblasti je od leta 2011, haitijska zakonodaja pa dovoljuje le en predsedniški mandat. Mandat se mu bo iztekel 7. februarja.

Na Haitiju več kot 58 odstotkov 10-milijonskega prebivalstva živi pod mejo revščine. Država se še vedno spopada s posledicami katastrofalnega potresa januarja 2010, ko je umrlo več kot 200.000 ljudi.