Medvedjev je del krivde za napad pripisal tudi vodstvu letališča zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. Foto: EPA
Medvedjev je del krivde za napad pripisal tudi vodstvu letališča zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. Foto: EPA

Na največjem moskovskem letališču se zbirajo žalujoči in prižigajo sveče ter polagajo cvetje v spomin na žrtve bombnega napada. Ob dnevu žalovanja glavne televizijske in radijske postaje ne predvajajo zabavnih vsebin in oglasov. V cerkvah, mošejah in sinagogah v ruski prestolnici potekajo žalne slovesnosti.

Rusko ministrstvo za izredne razmere je objavilo imena tistih, ki so v napadu umrli. Med njimi je tudi osem tujcev - dva Tadžikistanca, en Uzbekistanec, dva Avstrijca, Ukrajinec, Nemec in Britanec.

Ruski premier Vladimir Putin meni, da ni veliko verjetnosti, da odgovorni za napad prihajajo iz Čečenije. "To teroristično dejanje, po prvih podatkih, nima povezave s Čečenijo," je dejal Putin, ki je leta 1999 sprožil vojno proti čečenskim upornikom. Putin ni pojasnil svoje izjave, ki bo verjetno povzročila ugibanja o tem, da so napadalci prišli iz katere druge republike na nemirnem Severnem Kavkazu, kot sta Ingušetija ali Dagestan.

Medvedjev kritiziral varnost na letališču
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zaradi napada skrajšal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, kamor bi moral odpotovati v torek, vendar je spremenil načrt in bo imel v mondenem švicarskem središču le govor ob odprtju srečanja, se sešel s poslovneži in se nato zvečer vrnil v Rusijo. V govoru pripadnikom varnostnih sil je Medvedjev označil terorizem za najbolj resno grožnjo, s katero se danes spopada Rusija. Predsednik je močno kritiziral varnostne ukrepe na letališču, kjer je po njegovih besedah vladala "čista anarhija".

Zaradi napada je Medvedjev že odstavil vodjo oddelka za promet v osrednjem delu Rusije na notranjem ministrstvu Andreja Alekseja.