Putin in Tadić sta govorila tudi o razmerah v Libiji in se zavzela za zaščito civilnega prebivalstva. Foto: EPA
Putin in Tadić sta govorila tudi o razmerah v Libiji in se zavzela za zaščito civilnega prebivalstva. Foto: EPA

Ruski premier se je po obisku v Sloveniji odpravil v Srbijo, kjer je bila tako kot pri nas prva tema pogovorov projekt izgradnje plinovoda Južni tok.

"Od Putina sem dobil zagotovilo, da bo projekt Južni tok uresničen v prihodnjih letih," je po srečanju z visokim ruskim gostom dejal srbski predsednik Boris Tadić.

Začetek gradnje leta 2013
"Podrobno smo pregledali energetski sektor, vključno z izgradnjo srbskega dela Južnega toka," je zaupal Putin. Južni tok, s katerim bodo evropske porabnike oskrbovali z ruskim plinom, naj bi bil dolg 3.600 kilometrov, srbski del pa 470 kilometrov. Tadić je dejal, da je Južni tok "izjemnega pomena" za Srbijo.

Iz ruskega energetskega velikana Gazproma so sporočili, da naj bi se gradnja srbskega dela plinovoda, ki bo po napovedih stala 1,5 milijarde evrov, začela leta 2013. Moskva upa, da bo prvi plin po plinovodu dobavljen leta 2015.

Srbija lahko računa na Rusijo
Putin in Tadić sta se med pogovori dotaknila tudi vprašanja Kosova. Putin je pri tem podprl dialog med Beogradom in Prištino. Ruski premier je zagotovil, da je Rusija bila in bo še naprej zaveznica Srbije glede kosovskega vprašanja.

Želja Srbije po članstvu v Evropski uniji ne skrbi Putina, saj meni, da je mogoče, da ta proces poteka vzporedno s sodelovanjem med Beogradom in Moskvo.

"Pazljivo bomo spremljali in si skupaj prizadevali, da vstop v evropske povezave ne bi povzročil škode rusko-srbskim odnosom," je še dejal Putin.