Skrajni ruski pravoslavci so se s križem zoperstavili homoseksualcem. Foto: EPA
Skrajni ruski pravoslavci so se s križem zoperstavili homoseksualcem. Foto: EPA

Homoseksualci so upali, da jim bo novi moskovski župan Sergej Sobjanin bolj naklonjen kot njegov odstavljeni predhodnik Jurij Lužkov, ki ni izbiral besed, ko je šlo za homoseksualnost, ki jo je označil za satanovsko, homoseksualce pa obtožil, da širijo aids. Vendar so se ušteli in tudi tokrat ostali brez dovoljenja za svojo prireditev.

Udeleženci prepovedane Parade ponosa so se zbrali v bližini Kremlja, kjer so jih pričakali desničarski skrajneži in jih napadli, ko so aktivisti dvignili svoje mavrične zastave. Nemudoma je posredovala policija, ki je razgnala udeležence tudi na ločenem shodu gejevskih aktivistov v bližini sedeža mestnih oblasti.

Po poročanju ruskih medijev je bilo prijetih okoli 40 aktivistov in njihovih nasprotnikov.

Bolje podtalno kot javno
Čeprav je bila homoseksualnost v Rusiji dekriminalizirana leta 1993, pa so tamkajšnji homoseksualci še vedno tarča številnih predsodkov, groženj in napadov, zaradi česar še zmeraj večinoma delujejo podtalno.

Oktobra lani je Evropsko sodišče za človekove pravice kaznovalo Rusijo zaradi prepovedi Parade ponosa v Moskvi, kar so homoseksualni aktivisti označili za zgodovinsko zmago, a ta žal ostaja le na papirju, saj so shodi še vedno prepovedani, za homoseksualce pa je še vedno bolje, da se skrivajo in se ne izpostavljajo v javnosti.