Po nekaterih ocenah naj bi se v Moskvi zbralo okoli 20.000 ljudi. Foto: EPA
Po nekaterih ocenah naj bi se v Moskvi zbralo okoli 20.000 ljudi. Foto: EPA
V Moskvi so se spomnili umora Nemcova

V Moskvi so se shodu, ki ga je spremljal okrepljen policijski nadzor, pridružili predvsem privrženci stranke Nemcova RPR-Parnas, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Shod so mestne oblasti dovolile izvesti na severu središča Moskve, kar pa je precej daleč stran od mostu blizu Kremlja, kjer so Nemcova ubili. Nekdanjemu voditelju opozicije so se poklonili tudi na več kot desetih shodih po drugih večjih ruskih mestih.

Po ocenah francoske tiskovne agencije AFP se je na shodu v Moskvi zbralo okoli 20.000 ljudi, tamkajšnja policija pa je število udeležencev postavila pri 7.500. Nekateri udeleženci so vihteli ruske zastave ali nosili transparente, rože in portrete Nemcova. Drugi so vzklikali "Rusija bo svobodna!" in "Rusija brez Putina". V Sankt Peterburgu se je zbralo okoli 4.000 ljudi. Številni, ki so prišli na shode, so poudarili, da so se razmere v Rusiji od smrti Nemcova poslabšale.

Kdo je naročil umor?
Nemcova so ustrelili in ubili nekaj minut pred polnočjo 27. februarja lani, in sicer iz avtomobila v središču Moskve blizu Kremlja. Leto dni po atentatu ostajajo številna vprašanja še vedno odprta. V nekaj tednih po umoru je bila aretirana peterica Čečenov, vsi z nemirnega južnega Kavkaza. Sodni proces proti njim naj bi se začel v maju. Vsi vztrajajo, da so nedolžni. Po drugi strani je odvetnik družine Nemcova prepričan, da so bili v umor res vpleteni.

Na begu pa še vedno ostaja domnevni organizator umora, nižji uslužbenec čečenskih varnostnih sil Ruslan Muhadinov. Po neuradnih informacijah naj bi se skrival v Združenih arabskih emiratih. Še en osumljenec, Beslan Šavanov, se je med poskusom aretacije marca lani razstrelil. Kljub aretacijam domnevnih storilcev nekateri politično soodgovornost za umor Nemcova pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, saj je bil Nemcov Putinov oster kritik. Spet drugi s prstom kažejo na Grozni, saj naj bi umor naročili v krogih blizu čečenskega predsednika Ramzana Kadirova, da bi ustavili politično delovanje Nemcova.

V Moskvi so se spomnili umora Nemcova