Protestov so se udeležili javni delavci, študenti in poslovneži. Foto: Reuters
Protestov so se udeležili javni delavci, študenti in poslovneži. Foto: Reuters

Protest v prestolnici je prvi resni znak nasprotovanja Portugalcev napovedanemu zvišanju davkov in zniževanju porabe, ki naj bi se pridružila že uveljavljeni zamrznitvi plač delavcev v javni upravi. Sindikati napovedujejo, da bi bile stavke lahko naslednji korak.

"Ukrepi naj bodo del dolgoročne strategije"
"Želimo, da se izredni ukrepi, kot sta zvišanji davka na dodano vrednost in davka na osebne prihodke, vežejo na neki časovni načrt ter predstavljajo del dolgoročne strategije," je dejal generalni sekretar glavnega portugalskega sindikata CGTP Manuel Carvalho da Silva. Sindikat ni sporočil točnega števila protestnikov, ocenil pa je, da jih je bilo okoli 200.000, kar pomeni, da je bil protest največji na Portugalskem v zadnjih letih. Drugi največji portugalski sindikat UGT, ki je bliže vladajočim socialistom, na protestih ne sodeluje.

Protestniki, ki so se na lizbonske ulice zgrnili iz vse države, so nosili transparente z napisi, da naj krizo plačajo tisti, ki so jo zakrivili, in "Sledimo Grčiji: splošna Stavka!".

Primanjkljaj do 2011 prepoloviti
Manjšinska socialistična vlada poskuša z varčevalnimi ukrepi zmanjšati proračunski primanjkljaj, ki je bil lani z 9,4 odstotka eden najvišjih v EU-ju. Primanjkljaj naj bi z varčevalnimi ukrepi že prihodnje leto prepolovili, do leta 2013 pa ga uskladili z zahtevo o največ triodstotnim primanjkljajem v območju evra.

Analitiki menijo, da relativno nizka stopnja javnega protesta na Portugalskem in to, da je varčevalne ukrepe podprla tudi največja opozicijska stranka, desnosredinski PSD, za zdaj ne ogroža obstoja manjšinske vlade premierja Joseja Socratesa.