Anakonda sicer poteka vsaki dve leti in letošnja je že šesta zapovrstjo. Foto: EPA
Anakonda sicer poteka vsaki dve leti in letošnja je že šesta zapovrstjo. Foto: EPA
Nato začel z vojaško vajo na Poljskem
Poljska gosti obsežne vaje Nata

Vaje potekajo pred vrhom zavezništva, ki bo med 8. in 9. julijem v Varšavi. Z njimi naj bi zavezništvo pomirilo zaskrbljene vzhodnoevropske članice, ki se po izbruhu spopadov v Ukrajini bojijo morebitnih sovražnih dejanj Rusije. Na vrhu naj bi potrdili napotitev dodatnih enot na vzhodu Evrope.

Vaje pod imenom Anakonda-16 bodo potekale deset dni, na njih pa bo sodelovalo več kot 30.000 vojakov iz 24 držav članic ter partneric ob podpori zračnih sil, vojaških vozil in ladjevja. Najmočneje so navzoče ZDA s 14.000 vojaki. Med udeleženci so tudi Finska in Švedska ter Ukrajina in Gruzija.

Gre za ene najobsežnejših vojaških vaj Nata v vzhodni Evropi po koncu hladne vojne, kar pa bo nedvomno še dodatno poslabšalo odnose med Zahodom in Rusijo. Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je v ponedeljek v govoru ob začetku vaje opozoril na "posebno težak položaj na vzhodni strani" zavezništva, na meji z Rusijo.

Kritika iz Moskve
V Moskvi so se ostro odzvali na vaje in tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je dejal, da ne prispevajo k gradnji ozračja zaupanja in varnosti na celini. Rusija sicer od izbruha krize v Ukrajini izvaja rutinske vojaške vaje na svoji zahodni meji.

V Natu odgovarjajo, da so vaje in nameščanje dodatnih sil na vzhodu Evrope odgovor na rusko priključitev Krimskega polotoka pred dvema letoma in podpora separatističnim upornikom na vzhodu Ukrajine.

Anakonda sicer poteka vsaki dve leti in letošnja je že šesta zapovrstjo. Prvič sodeluje tudi Slovenska vojska s pripadniki 1. brigade, ki bodo delovali v vodstvu vaje in obveščevalni celici. Večina udeležencev je iz čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO) 1. brigade, ki bodo skupaj s hrvaškimi in poljskimi oblikovali mednarodno četo JRKBO, so sporočili iz Slovenske vojske.

V sklopu vaj bodo med drugim izvedli nočni helikopterski desant, ko bodo ameriški padalci zgradili začasen most čez Vislo.

Nato začel z vojaško vajo na Poljskem
Poljska gosti obsežne vaje Nata