Zamrznjeno jezero Dojran v Makedoniji. Foto: Reuters
Zamrznjeno jezero Dojran v Makedoniji. Foto: Reuters
Vreme po Evropi

Snežni metež povzroča vrsto težav na Balkanu. V glavnem mestu Črne gore Podgorici so s polmetrsko snežno odejo dobili dolgoletni rekord, ki je povzročil popoln prometni kolaps. Tako prometa v črnogorski prestolnici praktično ni, drugje po državi pa so razmere podobne oziroma še slabše, saj višina snega v večini črnogorskih mest presega meter.


Promet na večini magistralnih in regionalnih cest v Črni gori je prepovedan; avtobusi iz Podgorice vozijo le do Danilovgrada in Nikšića, pa še to le v omejenem obsegu in z zamudami. Železniški promet med Podgorico in Kolašinom je zaradi snežnega plazu prekinjen, podgoriško letališče ne deluje. Vremenoslovci sneženje v Črni gori napovedujejo tudi za prihodnje dni. Ciklon naj bi na območju Nikšića in Cetinj prinesel še do enega metra novega snega.

Prometni kaos v Srbiji
O snegu in prometnem kaosu poročajo tudi iz Srbije, Hrvaške in BiH-a. Tako cestni kot železniški promet sta v vseh državah močno ovirana. Poleg snega predstavlja dodatno težavo še močan veter. Več območij je ostalo brez elektrike, šole do nadaljnjega ostajajo zaprte.

Iz Srbije poročajo o treh novih smrtnih žrtvah. Zaradi mraza je v tej državi tako umrlo že 19 ljudi. Okoli 50.000 ljudi v odročnih vaseh je odrezanih od sveta, ponekod so tudi brez elektrike, saj sta sneg in veter potrgala električne vode. Zaradi velike porabe elektrike pouka prihodnji teden še ne bo, prekinjena je tudi dobava elektrike nekaterim industrijskim obratom, ki niso nujno potrebni.

Kosovo zaprosilo za pomoč Eulex in Kfor
Na Kosovu je snežni plaz zasul in uničil več hiš v vasi Restelica v občini Gora, pri tem pa so umrle najmanj tri osebe. Zaradi vetra in sneženja, ki ne pojenjata, je iskanje morebitnih preživelih oteženo. Kosovsko ministrstvo je za pomoč zaprosilo misijo Eulex in sile Kfor.

V BiH-u je zaradi ekstremno nizkih temperatur zamrznila reka Neretva, česa podobnega pa tamkajšnji prebivalci ne pomnijo. Celotna država so sooča tudi z novozapadlim snegom, ki ga je ponekod tudi več kot pol metra. Mostar, kjer velja popolna prepoved prometa na tamkajšnjih lokalnih cestah, je popolnoma ohromljen.

Na Hrvaškem najmočneje sneži v Gorskem kotarju, snežna odeja pa sega vse do Dalmacije in Splita, kjer je prekrila neočiščene in zaledenele ulice, ki tamkajšnjim prebivalcem povzročajo marsikatero nevšečnost.

Zaradi snega in vetra je zaprt velik del hrvaških avtocest ter številne ceste, predvsem na območju Gorskega kotarja in Like. Zaradi nizkih temperatur so zamrznile reke Drava, Sava, Mura in Donava, kar je povzročilo težave v rečnem prometu.

V Italiji najmočnejše sneženje v dvajsetih letih
Zima jo je zagodla ne le na Balkanu, temveč tudi v Italiji. Iz Rima poročajo o najmočnejšem sneženju od 80. let prejšnjega stoletja, ki neprekinjeno traja že od petka popoldne in je v triinpolmilijonski prestolnici povzročilo pravi kaos. Ponoči se je snegu pridružil še ledeni vihar.

Cestni promet je večinoma močno oviran, rimsko obvoznico so iz varnostnih razlogov celo začasno zaprli. Zmeda vlada tudi na rimskem letališču Fiumicino, kjer so morali odpovedati številne lete. Tudi železniški promet komajda deluje. V zadnjih dveh dneh je umrlo šest ljudi.

Vreme po Evropi