V Tuniziji vre že mesec dni. Foto: EPA
V Tuniziji vre že mesec dni. Foto: EPA
Fuad Mebaza se je zavezal, da bo skušal pomiriti razdejano državo. Foto: EPA
Arabski svet zaskrbljen zaradi nemirne Tunizije

Spopadi so izbruhnili blizu predsedniške palače nekaj ur zatem, ko so oblasti sporočile, da so aretirali vodjo predsedniške garde Ben Alija, Alija Seriatija in ga obtožili podpihovanja nasilja in zarote proti nacionalni varnosti. Seriatija naj bi aretirali na jugu Tunizije, ko je poskušal zbežati v Libijo. S pomočniki je obtožen, da je spodbujal oborožene napade na protestnike. Člani njegovih sil naj bi se vozili okoli, ropali in streljali v zrak ter tako ustrahovali prebivalstvo.

Člani predsedniške garde, zvesti Seriatiju, so streljali, ko so šli mimo predsedniške palače, iz katere so nato prišle posebne vojaške enote in jim sledile, nato pa je prišlo do medsebojnega obstreljevanja.

V ponedeljek znana nova vlada
Predsednik parlamenta Fuad Mebaza je ob prisegi napovedal vlado enotnosti, ki bi lahko vključevala tudi opozicijo, poroča BBC. Novi voditelj države ima po ustavi zdaj 60 dni časa, da razpiše nove predsedniške volitve.
Naj spomnimo, prejšnji predsednik Ben Ali je včeraj z družino pobegnil iz Tunizije v Savdsko Arabijo. Takoj za tem je oblast v državi prevzel premier Mohammed Ganuši - a le za par ur, dokler je ni predal Mebazi. Ganuši je sporočil, da bo novo vlado ustanovil v ponedeljek.

V državi še naprej veljajo izredne razmere in policijska ura, ki pa jo je nova oblast "zaradi izboljšanih varnostnih razmer" nekoliko omilila in bo veljala od šestih zvečer do petih zjutraj (do zdaj med peto uro popoldne do sedme ure zjutraj), gospodarsko življenje je tako rekoč zastalo. Šole, vladni uradi in večina trgovin so zaprti.

Voditelj prepovedane tunizijske islamistične stranke v izgnanstvu Rached Ghannouchi je napovedal vrnitev v državo v nekaj tednih. V Londonu je dejal, da so se Tunizijci znebili diktatorja, a da so še daleč od zrušenja diktatorstva.

Sicer pa so sinoči v prestolnici Tunis divjali požari, odmevali so tudi streli. Spet so uvedli policijsko uro, vojska pa je razporejena po ključnih cestah in v zgradbah. Policija naj bi blizu notranjega ministrstva s streli usmrtila dva človeka.

Glavna tarča: zgradbe nekdanjega predsednika
V Tunisu so popoldne znova odjeknili streli, tokrat pred sedežem glavne opozicijske stranke, nato pa še blizu ministrstva za notranje zadeve. Pred poslopjem stranke PDP je skupina napadalcev, ki se je skrivala znotraj stavbe, streljala na policiste, ki so preiskovali taksi, v katerem so našli orožje. Policija je na napad odgovorila, žrtev pa ni bilo. Pred poslopjem se je zbrala velika množica ljudi, varnostne sile pa so močno zastražile območje. Policija je kasneje sporočila, da so imeli napadalci nemške potne liste.

Kasneje je bilo slišati strele tudi poleg bližnjega notranjega ministrstva. Zaenkrat še ni znano, ali sta dogodka povezana.

Mestne ulice so sicer večinoma opustele, plenjenje, ropanje in uničevanje lastnine pa je postalo že del vsakdana po vsej državi. Uporniki še posebej merijo na zgradbe in poslovne prostore, povezane s pobeglim predsednikom in njegovo družino. Lotili so se tudi supermarketov v lasti Francozov, požar pa je močno poškodoval glavno železniško postajo v Tunisu.
A v soboto je bilo najhuje v letoviškem kraju Monastir, okoli 160 kilometrov južno od prestolnice, kjer je požar pustošil po zaporu, pri tem pa ubil najmanj 42 ljudi. Natančen vzrok požara še ni znan. Zaporniki naj bi skušali pobegniti, kakor tudi v številnih drugih zaporih po državi, kjer so izbruhnili upori in nasilje.
Mednarodno letališče Tunis-Carthage, ki so ga v petek zaradi nemirov zaprli, so v soboto znova odprli. Na letališču je obtičalo na stotine turistov in drugih tujcev, ki so skušali zapustiti državo. Mnogi so zdaj že na poti domov.

Arabski svet zaskrbljen zaradi nemirne Tunizije