Na plaži v spomin na žrtve ljudje prinašajo cvetje in žalne sveče. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Na plaži v spomin na žrtve ljudje prinašajo cvetje in žalne sveče. Foto: MMC RTV SLO/EPA
false
Foto: EPA
Foto: MMC RTV SLO/EPA
Tunizijske oblasti so napadalca identificirale kot 23-letnega tunizijskega študenta Saifa Rezguija. Foto: MMC RTV SLO/EPA
false
V Tuniziji so na turističnih območjih poostrili varnost. Foto: EPA
Nekateri Tunizijci so se v znak sočutja odpravili v zdravstvene domove, kjer za preživele v napadu darujejo kri. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Preživela petkovega napada: Britanka Cris Callaghan (62) v bolnišnici v Soussu objema svojega moža. V najsmrtonosnejšem napadu v Tuniziji v zadnjih desetih letih je bilo ubitih 38 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva je v bližini napada letovalo 130 Slovencev. Od tega jih približno 90 ni izrazilo želje po vrnitvi domov in tako nadaljujejo svoje počitnikovanje. Miha Menegalija iz turistične agencije Oasistours je potrdil, da je 11 Slovencev od skupno 14, ki so letovali v soseščini napadenega hotela, zjutraj z letalom poletelo na letališče v Benetkah, stroške njihove vrnitve pa bo krila omenjena agencija.


Na zasebni plaži hotela s petimi zvezdicami Imperial Merhaba v tunizijskem kraju Sousse je bilo v petek ubitih 38 ljudi, najmanj 36 je ranjenih. V tem hotelu sicer ni bilo slovenskih državljanov.

"Medtem ko smo reševali svoje življenje so drugi jadrali"
"Veliko jočem," je za britanski Guardian dejala preživela britanska turistka Christine Callaghan, ki je v petek popoldne ležala v mlaki krvi in se spraševala, ali je njen mož preživel. Utrpel je poškodbo noge, zaradi česar bo operiran v bolnišnici v Soussu, a je preživel. "Imela sva srečo ... Če bi videli, kar sem videl jaz – ljudje so kot postrojeni ležali na tleh, dve gospe sta ležali v mlaki krvi, mlad moški je držal svojo mrtvo zaročenko za roko," se je po poročanju Guardiana spominjal Tony Callagham.

"Vse skupaj se ni zdelo resnično, medtem ko smo bežeč reševali svoje življenje, so se drugi kopali v morju in jadrali," pa so bili ob napadu občutki turistke Irene Craft, ki je v bližnjem hotelu letovala drugi dan. "Ne moreš ostati na počitnicah, ko se zgodi kaj takšnega, še posebej, če so v to vpleteni tudi otroci," je dejala.

Žrtev napada bi lahko bilo manj
Posmrtne ostanke žrtev so prepeljali v mrtvašnico v prestolnici Tunis, pri tem pa si mnogi postavljajo vprašanje, zakaj je varnost zatajila? Tunizijski notranji minister Mohamed Najem Gharsalli je dejal, da bi bilo lahko žrtev petkovega napada v hotelu v Soussu manj, če bi varnostniki v hotelu policijo hitreje obvestili o dogajanju. Kot je dejal, bi napadalca, če bi bilo delovanje varnostnikov in policije usklajeno, hitreje eliminirali.

Tunizijci z žalnim shodom izrazili sožalje svojcem
Tako v samem mestu Sousse kot v prestolnici Tunis so v soboto po sončnem zahodu - saj muslimani praznujejo sveti mesec ramazan – potekali protestni shodi domačinov. Z napisi na transparentih so obsodili teroristični napad, svojcem žrtev pa izrekli sožalje. Z žalnimi svečami v rokah so hodili po ulicah Soussa. Odšli so tudi do plaže, na kateri se je zgodil napad. Ločen shod je potekal v Tunisu, kjer je udeleženka shoda, po poročanju BBC-ja, dejala, da so žrtve "po človeški plati moje sestre in bratje". Nekateri Tunizijci so se odpravili v zdravstvene domove, kjer preživelim v napadu darujejo svojo kri.

Napadalec skrbno izbral svoje žrtve
Policija je napadalca identificirala kot 23-letnega tunizijskega študenta Saifa Rezguija, ki ni bil znan policiji, bil pa je iz Kairuvana, ki velja za enega islamskih svetih krajev v središču države. Na drugi strani je skrajna islamska skupina Islamska država (IS), ki je prevzel odgovornost za napad, na Twitterju zapisala, da je napad izvedel "vojak kalifata" Abu Jahja Al Kairuvani. Tako ni popolnoma jasno, ali gre za isto osebo. IS je sicer svoje simpatizerje pozval, naj v času postnega meseca ramazana izvajajo napade na nevernike.


Kot poroča britanski Independent je Saif Rezgui "svoje žrtve izbral zelo skrbno, tarča so bili tujci, pri čemer je več kot očitno prihranil domačinom, saj jih je, ko je bilo to možno, pozival, naj se mu umaknejo s poti". Na plažo hotela Imperial Marhaba s petimi zvezdicami je prišel oblečen kot kopalec, orožje pa je skrival v senčniku. Naenkrat je začel s kalašnikovko streljati na nič hudega sluteče turiste. Žrtve so obležale na ležalnikih, številni so skušali pobegniti. Priče pravijo, da je storilec namenoma ciljal tuje turiste in se prebijal do bazena. S streli so ga ustavili tunizijski policisti in ga ubili.

Okrepitev varnosti
Britanski Independent izpostavlja, da je iz treh petkovih napadov, v Franciji, Tuniziji in Kuvajtu, moč razbrati, da "ne obstaja enotna formula za napade" skrajnežev. Obglavljeno truplo v Franciji, poboj turistov v Tuniziji in napad na šiitsko mošejo v Kuvajtu (najmanj 27 mrtvih) so bili za "skrajne islamiste prevelika publiciteta, da bi lahko govorili o naključju, zato lahko sklepamo, da je šlo za načrtovane napade," je zapisal Independent.

Tunizijski minister za turizem je petkov napad označil za "katastrofo" in pristojne oblasti pozval, naj okrepijo varnost in vpokličejo rezerviste. Prav tako je pozval k oborožitvi turističnih policistov na plaži in v hotelih. Vlada je že v soboto sporočila, da bo v tednu dni zaprla okoli 80 mošej, ki niso pod državnim nadzorom, ker naj bi spodbujale nasilje in, kot je dejal premier, širile strup.

Velika škoda za tunizijski turizem
Cilj napad IS-ja na priljubljeno turistično letovišče je po besedah tunizijskega premierja Habiba Esida "škodovati gospodarstvu in spodkopati demokratični proces". Spomnimo, leta 2011 se je arabska pomlad, ki naj bi v države na severu Afrike prinesla demokracijo, a je, vsaj za zdaj, le spodkopala stare sisteme in v države vnesla politično nestabilnost in vzpon skrajnega radikalizma, začela ravno v Tuniziji.

Že dan po napadu je okoli 3.000 turistov zapustilo to priljubljeno tunizijsko letovišče, med njimi 2.200 Britancev in 600 Belgijcev. Po podatkih premierja Habiba Esida je bilo zdaj med ubitimi identificiranih 15 Britancev, Nemec, Belgijska in Irka. Ostali prestrašeni turisti pa čakajo na prve letalske polete z bližnjega letališča Enfida.

V Tuniziji od turizma živi več kot 200.000 ljudi
To je že drugi napad na turiste v Tuniziji letos – 18. marca je bilo v napadu na muzej Bardo ubitih 24 ljudi, med njimi 20 tujih turistov. "To je bil smrtni udarec za naš turizem. Ubili so enega mojega britanskega turista, mojega gosta," je za britanski Telegraph dejal vodja nacionalnega tunizijskega urada za turiste Sami Tunsi, ki je sicer nastanjen v Londonu.
Turizem v Tuniziji predstavlja 15,2 odstotka bruto domačega proizvoda (za primerjavo; lani je bil delež slovenske turistične industrije v BDP-ju 3,5 odstotka) in zagotavlja 230.500 delovnih mest, kar predstavlja 6,8 odstotka vseh zaposlenih v državi (podatki Svetovnega turističnega sveta – WTTC).

Zaradi škode turizmu bi lahko ljudje zapuščali državo
Zaradi petkovega napada je premier žalosten, jezen in zaskrbljen nad odpovedmi rezerviranih letovanj. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, kako bo manjši dotok dohodka v državno blagajno vplival na življenja družin v Tuniziji, ki bi se lahko kot ekonomski migranti podali na nevarno pot čez Sredozemsko morje. Pri tem upa, da se v Tuniziji ne bo ponovila zgodba Sirije in Jemna.

"Dajte nam sto dni časa in videli boste. Naša nova vlada in predsednik bodo ugonobili te nore skrajneže. Obdobja nestabilnosti v naši državi bo kmalu konec," je dodal optimistično.