Podrobnosti nesreče še niso znane, a naj bi bilo oporišče popolnoma uničeno. Foto: Reuters
Podrobnosti nesreče še niso znane, a naj bi bilo oporišče popolnoma uničeno. Foto: Reuters
Ciper
Eksplozija je tudi v okolici oporišča povzročila ogromno škode. Foto: Reuters
Eksplozije na Cipru

Tuji mediji poročajo, da naj bi v oporišču Evangelos Florakis eksplodiralo več zabojnikov s strelivom. "V oporišču je bilo 98 zabojnikov s smodnikom. Dva je zajel ogenj in odjeknila je velika eksplozija," je povedal tiskovni predstavnik ciprske policije. Kaj je vzrok eksplozije, še vedno ni znano, očividci pa poročajo, da naj bi bilo oporišče v celoti uničeno. Zabojniki s strelivom naj bi bili v oporišču od leta 2009, ko je Ciper strelivo zasegel z ladje Monchegorsk, ki je plula od Irana do Sirije.

Tiskovni predstavnik policije je povedal še, da je eksplozija odjeknila okoli 6. ure po krajevnem času, 12 ljudi je umrlo, več deset je bilo ranjenih, eksplozija pa je povzročila tudi ogromno škode v okolici oporišča. Tudi v priljubljenem poletnem letovišču, ki je od oporišča oddaljeno tri kilometre, so zaradi eksplozije popokala okna in vrata. "Zdi se, kot da je kraj zadela bomba," je povedal eden izmed očividcev.

Tiskovna predstavnica ciprskega obrambnega ministrstva Aliki Stilinau je povedala, da požara še niso pogasili in da še ne morejo potrditi števila mrtvih. Ob tem je pojasnila, da gre za kritične razmere in da bodo o podrobnostih eksplozije kmalu obvestili javnost. Na vhodu v oporišče so že vzpostavili krizni center.

Zaradi eksplozije v oporišču sta odstopila ciprski obrambni minister in poveljnik ciprske vojske.

Eksplozija povzročila izpad električne energije
Predstavnik največjega oskrbnika z elektriko na Cipru je sporočil, da je eksplozija povzročila izpad električne energije v največji elektrarni na otoku, saj je eksplozija v elektrarni zanetila požar. "Škode za zdaj še ne moremo oceniti, saj je vstop v elektrarno prenevaren, a gre za biblične razsežnosti," je povedal tiskovni predstavnik elektrarne Vassilikos, ki stoji v bližini oporišča in ki zaradi požara še dolgo ne bo obratovala.

Ciper zdaj z električno energijo oskrbujeta elektrarni Dekelis in Moni, zaradi izpada električne energije pa prebivalcem izmenično izklapljajo elektriko in jih pozivajo, naj porabo čim bolj omejijo. Ciprčani so poročali tudi o velikih motnjah v prometu.

Eksplozije na Cipru