Tudi tokratna nedelja je čas množičnih protestov proti predsedniku Janukoviču, čeprav z manj udeleženci kot prejšnje tedne. Foto: EPA
Tudi tokratna nedelja je čas množičnih protestov proti predsedniku Janukoviču, čeprav z manj udeleženci kot prejšnje tedne. Foto: EPA

Organizatorji so znova pričakovali večstotisočglavo množico, a so razočarani, saj se je danes zbralo precej manj ljudi. Ocene o številu protestnikov so sicer različne. Gibljejo se nekje med 40.000 in 100.000, medtem ko ruski mediji poročajo o vsega 12.000 protestnikih. Gre sicer za peti zaporedni protivladni shod na Trgu neodvisnost v Kijevu, vseh predhodnih pa se je udeležilo po več sto tisoč protestnikov.

Kot ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP, je protestno gibanje zašlo v težave, saj ne najde pravega odgovora na dogovor, ki ga je pretekli teden ob obisku v Rusiji sklenil predsednik Viktor Janukovič. Rusija bo namreč kupila ukrajinske državne obveznice v vrednosti 15 milijard dolarjev in znižala ceno svojega plina za tretjino.

Opozicijska napoved gibanja
Eden izmed opozicijskih voditeljev, svetovni boksarski prvak Vitalij Kličko, je danes na shodu kljub vsemu zatrdil, da se bodo protesti nadaljevali in da zahtevajo odstop vlade ter predčasne predsedniške volitve. Oboje je Janukovič že zavrnil.

Kličko in voditelji drugih opozicijskih strank so medtem napovedali, da bodo oblikovali vsedržavno politično gibanje z imenom Majdan, kot Ukrajinci pravijo Trgu neodvisnosti, središču sedanjega protestnega vala. Gibanje naj bi zajelo tudi vzhod Ukrajine, kjer so sicer v večini prorusko usmerjeni podporniki Janukoviča.

Protivladne proteste je konec novembra sprožila odločitev predsednika Janukoviča, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo.