Protesti so se danes razplamteli v številnih muslimanskih državah. Foto: EPA
Protesti so se danes razplamteli v številnih muslimanskih državah. Foto: EPA
Protestniki so pred mošejo Al Aksa zažigali francoske zastave. Foto: EPA
Protesti v Jordaniji. Foto: EPA
Karači
Policija je pozneje razgnala protestnike. Foto: EPA
V Pakistanu so na protestih izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih. Foto: EPA

"Nekateri protestniki so bili oboroženi s palicami, loki in puščicami. Spopadi so bili ponekod zelo nasilni," je za Reuters dejal policijski vir.

Protesti proti objavi karikature preroka Mohameda na zadnji naslovnici satiričnega francoskega tednika so sicer potekali v številnih državah na Bližnjem vzhodu in drugod, ponekod pa je prišlo tudi do nasilja.

Največji protest na Bližnjem vzhodu je potekal v Jordaniji, kjer se je zbralo okoli 2.500 protestnikov, ki so v rokah nosili napis "Žalitev preroka je globalni terorizem". Protestniki so se pri tem spopadli s policijo, po tem ko jim je ta preprečila, da bi šli do francoskega veleposlaništva. Ranjenih ni bilo.

Protesti muslimanov so se odvili tudi v Jeruzalemu, kjer so se zbrali pred mošejo Al Aksa in pri tem nosili napise "Islam je vera miru" in "Naš vodja bo večno Mohamed", nekateri med njimi pa so zažigali francoske zastave. V Tripoliju na severu Libanona je protestiralo okoli 70 ljudi, na eni od molitev pred več sto verniki pa je šejk Mohammed Ibrahimi dejal, naj Bog kaznuje časnik in tiste, ki ga podpirajo.

Protest proti karikaturi so v iranski prestolnici Teheran odpovedali. Uradnega pojasnila ni bilo, je pa visoki iranski klerik ajatola Ali Movahedi Kermani pred verniki časnik obtožil divjaštva.

Karikaturo je obsodilo tudi katarsko zunanje ministro, ki je poudarilo, da bodo te sramotne akcije samo "podžgale sovraštvo in jezo," Bahrajn pa je poudaril, da objava tovrstnih karikatur samo ustvarja plodna tla za širjenje sovraštva in terorizma. Po njihovem mnenju je karikatura sramotna in poskus provokacije muslimanov.

Karikaturo preroka Mohameda je kritiziralo tudi najvišje versko telo Savdske Arabije, svet starešin ulem, češ da nima nič s svobodo kreativnosti ali izražanja in da bo samo služila skrajnežem za izgovor za ubijanja in terorizem.

V Pakistanu več ranjenih
Do nemirov je prišlo tudi v Pakistanu, kjer je v več mestih protestiralo več stotisoč protestnikov. Pakistanska policija je uporabila solzivec in vodni top proti protestnikom, ki so se zbrali pred francoskim konzulatom v Karačiju. Shod večinoma študentskih protestnikov sej je hitro sprevrgel v spopad s policijo, ki je zaprla okoliške ceste. Protestniški voditelji naj bi skušali konzulu izročiti pisni protest zaradi karikature Mohameda, vendar so jih pred vhodom ustavili policisti. Novinar agencije Reuters je poročal, da so bili nekateri protestniki oboroženi s puškami in so z njimi tudi streljali, potem ko je policija uporabila solzivec in vodni top.

V spopadih je bil ranjen fotograf francoske agencije AFP, je sporočila policija, ki je pojasnila, da njeni pripadniki niso streljali, ampak so streli prišli od protestnikov. V bolnišnico so prepeljali najmanj tri ljudi, od katerih je eden v kritičnem stanju. Protesti v Karačiju so potekali po pozivu islamistične stranke Džamat E Islami. Nekateri verski voditelji so celo odkrito pozivali k smrti novinarjev tednika Charlie Hebdo.

Protesti tudi v Afriki
Protestirali so tudi v drugem največjem mestu Nigra, Zinder, kjer je več deset protestnikov zažgalo francoski kulturni cente, med dva in tri tisoč jeznih Alžircev pa je protestiralo v središču prestolnice Alžir. "Mi vsi smo Mohamed" in "Brata Kouachi sta mučenika", "Jaz sem Kouachi", je pisalo na nekaterih transparentih. Brata Kouachi sta minulo sredo izvedla napad na uredništvo Charlie Hebdoja v Parizu in ubila 12 ljudi.

V sudanski prestolnici Kartum je več sto protestnikov zahtevalo izgon francoskega veleposlanika iz države in opravičilo francoske vlade.