Napetosti zaradi demonstracij so v Barceloni prerasle v nasilje. Foto: Reuters
Napetosti zaradi demonstracij so v Barceloni prerasle v nasilje. Foto: Reuters

Nasilje je izbruhnilo, ko je policija pri prepričevanju protestnikov, naj zapustijo glavni trg Plaza de Catalunya, da bi ga lahko očistili, uporabila pendreke in streljala z gumijastimi naboji. Poškodovanih je bilo 87 ljudi, med njimi policist, deset ljudi pa so morali odpeljati v bolnišnico.

Katalonske oblasti zatrjujejo, da je policija le želela zagotoviti vozilom mestnega komunalnega podjetja možnost dostopa do trga, da bi ga lahko očistili. Protestnike naj bi policisti le prosili, da se začasno umaknejo s trga in pospravijo šotore, a ti prošnje niso upoštevali. Približno 50 protestnikov naj bi prav nasprotno sedlo v krog in zapelo: "Ne bodo prišli mimo!", zato se je policija odločila za posredovanje.

Oblasti želijo osrednji trg očistiti, ker tam po morebitni zmagi nogometnega kluba Barcelona v finalu Lige prvakov proti Manchester Unitedu pričakujejo veliko slavje. Zaradi čiščenja trga pred sobotno tekmo so se morali umakniti tudi protestniki v mestu Lleida. Policisti so jim zagotovili, da se bodo po čistilni akciji lahko vrnili na trg, a brez šotorov, nožev in drugih nevarnih predmetov.

Mladi že 12 dni protestirajo proti brezposelnosti, ki je med njimi kar 45-odstotna, korupciji in varčevalni politiki. Protesti so se začeli, še preden je vladajoča socialistična stranka na nedeljskih volitvah doživela svoj najhujši poraz v zadnjih treh desetletjih. Protestniki vztrajajo tudi v drugih mestih po Španiji, med drugim na osrednjem trgu v Madridu.