Pozivi k odstopu Orbanove vlade ne potihnejo. Foto: Reuters
Pozivi k odstopu Orbanove vlade ne potihnejo. Foto: Reuters
Madžari znova na ulicah proti Orbanu

Udeleženci, ki se zavzemajo za evropsko Madžarsko in proti razgradnji demokracije, so nosili zastave EU in številne plakate z napisi, kot je "Pomoč proti diktaturi, mafijski državi in korupciji" ter "Orban ni enako Madžarska".

Proteste na Madžarskem na družbenih omrežjih organizirajo že od oktobra, ko je več 10.000 ljudi protestiralo proti uvedbi davka za uporabo spleta. Zaradi neobičajno množičnih protestov je Orban predlog zakona umaknil.

Protest za protestom
Kasneje so se po državi zvrstili še protesti proti korupciji, zmanjšanju izdatkov za izobraževanje ter upadu demokracije v državi. Protestniki so bili kritični tudi do krčenja socialne države ter so zahtevali demokracijo in pravno državo.

Čeprav je Orbanova vladajoča stranka Fidesz preteklo leto na več volitvah dosegala zmago za zmago, se odpor proti vladi očitno krepi. Nepriljubljeni ukrepi vlade se poznajo tudi pri podpori Fideszu, ki vedno bolj kopni, po drugi strani pa gre Orbanu na roke šibka opozicija. Orban zato ostaja trdno na čelu tako države kot stranke, ki jo vodi večino njene 27-letne zgodovine. In naslednje parlamentarne volitve so šele leta 2018.
Zahod je bil sicer do Orbanove kontroverzne vladavine dokaj popustljiv in ni kaj dosti komentiral vseh spornih potez, ki jih je vlekla njegova desna stranka - dokler se ni Fidesz začel preveč pomikati na rusko stran v rusko-ukrajinskem konfliktu. Dva tedna po obisku Merklove v Budimpešti pričakujejo tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.
Merkel da, Putin ne
In današnji protesti so bili tudi jasno sporočilo Orbanovemu bližanju Rusiji. "Merkel - da, Putin - ne!" je bilo prebrati na enem od transparentov, s katerih ni bilo zaznati prav nobenega evroskepticizma. "Ne maramo dirigirane demokracije, take vrste diktature, ki jo je v Rusiji zgradil Putin. In to je smer, v katero gre Orbanova vlada," je za Reuters povedal eden od protestnikov. "Evropski politiki gledajo stran in to lahko počno, ker njihovih volivcev ne briga. Mi skušamo to spremeniti."

Kar nekaj transparentov je bilo napisanih v nemščini in so neposredno nagovarjali Merklovo. "Naša Angela! Prosim, odreši nas zla! Želimo ostati državljani EU-ja," se je bral eden od njih.

Madžari znova na ulicah proti Orbanu