Severnokorejski predsednik praznuje 69. rojstni dan, po poročanju tujih medijev pa naj bi bil v slabšem zdravstvenem stanju. Foto: EPA
Severnokorejski predsednik praznuje 69. rojstni dan, po poročanju tujih medijev pa naj bi bil v slabšem zdravstvenem stanju. Foto: EPA
Pjongjang
Na ulicah Pjongjanga so se zbrale plesalke, ki slavijo rojstni dan svojega ljubljenega vodje. Foto: Reuters

Rojstni dan ljubljenega vodje v Severni Koreji praznujejo ves teden. Ljudje so si lahko ogledali razstavo rož Kimdžongilij, ki so dobile ime po ljubljenemu vodji, potekale so predstave na ledu, akrobacije in glasbene predstave. Ulice prestolnice Pjongjang so okrašene z lampijoni in rožami, v dneh pred današnjim pa je severnokorejska televizija prikazovala več strankarskih pripadnikov in vojaških poveljnikov, ki so prisegali svojo večno zvestobo in občudovanje Kim Džong Ilu.

Letos slovesnosti bolj skromne
Vsako leto so v Severni Koreji rojstni dan svojega vodje proslavili z množičnimi prireditvami, kjer nastopajo umetniki ter telovadci in drugi umetniki. Slovesnosti bodo tudi danes, a naj bi bile letos skromnejše. Eden izmed razlogov je, da v Severni Koreji močno primanjkuje hrane, drugi pa ta, da bo Kim naslednje leto dopolnil 70 let in bodo oblasti v Pjonglangu večje slovesnosti priredile ob tem jubileju.

Poleg tega bo naslednje leto tudi stoletnica rojstva ustanovitelja Severne Koreje in velikega vodje Kim Il Sunga, leto 2012 pa z velikim veseljem pričakujejo tudi obubožani ljudje, saj so jim oblasti obljubile, da se bo Severna Koreja leta 2012 ponovno vzpostavila kot velika in uspešna država.

V Severni Koreji praznujejo Kimov 69. rojstni dan, toda BBC poroča, da dokumenti pričajo o tem, da je bil Kim dejansko rojen leto prej v Sovjetski zvezi, kjer je njegov oče vodil vojaško brigado, tako da je to dejansko njegov 70. rojstni dan.

Kim Džong Un se pripravlja na prevzem oblasti
Kim Džong Il naj bi bil po kapi, ki jo je preživel leta 2008, v slabšem zdravstvenem stanju, zato je za svojega naslednika že izbral svojega najmlajšega sina Kim Džong Una. Kim Džong Un, ki naj bi imel 27 ali 28 let in ki se je šolal v Švici, je bil na kongresu Delavske stranke septembra lani imenovan za podpredsednika vojaškega komiteja Delavske in ter za predsednika odbora vladajoče stranke. Predtem so ga imenovali tudi za generala.

Z imenovanjem najmlajšega sina na dva ključna položaja v državi mu je Kim Džong Il omogočil pohod na oblast, to pa je še potrdil, ko so severnokorejski mediji poročali o Kimovih obiskih na Kitajskem, ki je največja severnokorejska zaveznica, kjer ga je vedno spremljal tudi sin.