'Ne potrebujemo svetovnega prvenstva,' se glasi napis na plakatu enega izmed protestnikov. Foto: Reuters
'Ne potrebujemo svetovnega prvenstva,' se glasi napis na plakatu enega izmed protestnikov. Foto: Reuters
Brazilija
Razbitih je bilo veliko stekel, avti pa so zagoreli. Foto: Reuters
Protesti v Braziliji

To so bili prvi protesti v novem letu proti svetovnemu prvenstvu v nogometu, ki ga bo največja država v Južni Ameriki gostila junija in julija. Na družbenih omrežjih je sicer udeležbo napovedalo 20.000 ljudi, prišlo pa jih je le nekaj več kot 2.500. Razlog za to naj bi bila naveličanost in obupanost mnogih nad tovrstnim izražanjem nasprotovanja športnemu razsipništvu. Spomnimo, Brazilci so v velikem številu na ulice prišli že junija lani, ko je njihova država gostila Pokal konfederacij, ki velja za nekakšno ogrevanje pred mundialom.

Med miroljubnimi protestniki tudi provokatorji
A v Sao Paulu v nedeljo protesti kljub nizki udeležbi niso potekali mirno. Protestniki so zažigali avtomobile, plenili trgovine in razbijali okna. Šlo naj bi za radikalne aktiviste gibanja Anonymous, ki so del kampanje "Operacija Stop svetovnemu prvenstvu". Zaradi nemirov so morale mestne oblasti odpovedati tudi slovesnost ob 460. obletnici mesta.

Varnostni organi so pridržali 128 ljudi. Protest je sicer sprva potekal mirno, udeležili so se ga predvsem pripadniki srednjega sloja, nato pa so na dan prišli anarhisti. Protesti proti pretiranemu zapravljanju za svetovno nogometno prvenstvo in poletne olimpijske igre, ki jih bo Rio de Janeiro gostil leta 2016, so solidarnostno potekali tudi v Riu in prestolnici Brasilia.

Brazilci so sicer znani nogometni navdušenci - so kar petkratni svetovni prvaki, a mnogi nasprotujejo milijonom, ki jih bo vlada "vrgla" za organizacijo teh dveh športnih dogodkov. Po Sao Paulu tako visijo transparenti z napisi "Brez pravic, brez mundiala", "Fifa, pojdi domov!" ter "Zbudi se, Brazilija, en učitelj je vreden več kot Neymar".

Kaj pa vsakodnevno življenje?
A ni le ogromen razkorak med zaslužki najboljših nogometašev in zaposlenih v javnem sektorju tisto, proti čemur je uperjene največ jeze. "Mislim, da imamo pravico do spodobnih javnih služb. Nasprotujemo milijonom in milijonom, ki bodo zapravljeni za svetovno nogometno prvenstvo. Ta denar bi morali vložiti v boljšo zdravstveno oskrbo, izobraževanje, prometne povezave in stanovanja," je za Telegraph dejal eden izmed protestnikov, študent Leonardo Pelegrini dos Santos.

"Olimpijske igre in svetovno prvenstvo prihajata, zato imamo priložnost, da opozorimo svet na naše probleme, da bodo vsi govorili o stanju v Riu. Zdi se mi na primer neverjetno, da v mestu, kot je Rio de Janeiro, ni poskrbljeno za osnovne sanitarije," pa je dejala aktivistka Leona Deckelbaum, ki se je udeležila protestnega sedenja v premičnih straniščih, postavljenih na znameniti plaži Copacabana, s čimer so protestniki želeli opozoriti na to, da v 70 odstotkih mesta za kanalizacijo ni primerno poskrbljeno.

Drugi opozarjajo na velik prepad med stanjem v turističnih letakih in resničnim stanjem, ki je odraz nezadovoljivega dela mestnih oblasti. "Rio je zelo umazan, zelo, zelo," je dejala domačinka Ruth Ferreira.

Napadi na razkošne trgovine
Vse bolj pa Brazilijo pestijo tudi napadi na bleščeča trgovska središča. Več kot deset nakupovalnih središč po državi so v zadnjem času namreč napadli "rolezinhos" - tolpe, ki jih sestavljajo pretežno mladi iz barakarskih naselij.

Podobo nedeljskih protestov v Riu de Janeiru in Sao Paulu lahko vidite v spodnji galeriji.

Protesti v Braziliji