V enem izmed posnetkov, kjer sicer ni mogoče slišati zvoka, naj bi bilo bin Ladnovo sporočilo Američanom. Foto: Reuters
V enem izmed posnetkov, kjer sicer ni mogoče slišati zvoka, naj bi bilo bin Ladnovo sporočilo Američanom. Foto: Reuters
ZDA objavile posnetke bin Ladna

Pentagon je novinarjem pokazal pet posnetkov, ki so jih ameriški specialci zasegli med akcijo proti Osami bin Ladnu pred slabim tednom dni. Na enem, ki naj bi bil posnet lani jeseni, naj bi bilo tudi bin Ladnovo sporočilo ameriškemu ljudstvu, med posnetki pa je tudi eden, ki vodjo Al Kaide prikazuje, kako gleda svoj posnetek na televiziji.

Na prvem posnetku, ki naj bi izviral iz oktobra ali novembra lani, je videti bin Ladna, oblečenega v bela oblačila in z belim pokrivalom, ki govori v kamero. Na posnetku ni slišati zvoka, a so v Pentagonu zagotovili, da naj bi šlo za sporočilo ZDA. Trije drugi posnetki so videti kot vaja za sporočilo ameriškemu ljudstvu.

Bin Laden je gledal samega sebe
Na zadnjem posnetku je mogoče videti bin Ladna, kako gleda svoj posnetek na eni od arabskih televizij. Sedi na tleh, zavit je v odejo, v roki drži daljinski upravljalnik, z eno roko pa si gladi brado, ki je veliko bolj siva, kot je na drugih posnetkih. V nekem trenutku je mogoče videti njegovo podobo nad sliko dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra v plamenih.

Ameriški uradniki in strokovnjaki še vedno pregledujejo računalnike, DVD-je, trde diske in številne dokumente, ki so jih vojaki zajeli med akcijo v poslopju, kjer naj bi bin Laden prebival zadnjih šest let.

Posnetke si lahko ogledate na CNN-ovi spletni strani.

"Bil je aktiven igralec v Al Kaidi"
Kot so zapisali ameriški predstavniki, posnetki dokazujejo, da je bin Laden do konca strateško in taktično vodil Al Kaido. "Bil je aktiven igralec," je povedal neimenovani predstavnik, ki je ocenil, da gre za do zdaj najpomembnejši zaseženi material v zvezi s kakšnim vodjo teroristov. Objava posnetkov je del prizadevanj ameriške administracije, da bi dvomljivcem dokazala, da so ameriški specialci prejšnji ponedeljek resnično ubili Osamo bin Ladna, ne da bi objavili fotografije trupla.

ZDA objavile posnetke bin Ladna