Taborišče nima osnovnih možnosti za življenje in pribežniki so prepuščeni vsaksebi. Foto: Reuters
Taborišče nima osnovnih možnosti za življenje in pribežniki so prepuščeni vsaksebi. Foto: Reuters
Calais
Pribežniki so prepričani, da je Velika Britanija prijaznejša do njih. Foto: Reuters

Francoske oblasti so se za odstranitev vse bolj natrpanega taborišča, kjer ni pitne vode, odločile, ker naj bi se v zadnjih mesecih tam pojavile garje.

Taborišče so policije enote obkolile, potem ko se je iztekel rok, ki so ga njegovim prebivalcem dali za izselitev. Zgodaj zjutraj se je na prostor pri pristanišču pripeljalo več avtobusov s policisti v protiizgredni opremi.

Pribežniki so povedali, da je njihova končna destinacija Velika Britanija, kjer si po mnenju večine obetajo prijaznejšo dobrodošlico, če bi jim le uspela pot čez Rokavski preliv. Pred taboriščem so se zbrali tudi aktivisti, ki nasprotujejo izgonu priseljencev.

Poraz za Francijo in Evropo
Leta 2002 so francoske oblasti zaprle taborišče Rdečega križa v bližini Calaisa, vendar je nato v njegovi okolici vzniknilo več nezakonitih pribežališč za pribežnike.

Prejšnji petek je umrl 18-letni pribežnik iz Sudana, ki ga je zbil britanski avtobus, ko se je skušal nezakonito vkrcati na trajekt za Veliko Britanijo.

"To je neuspeh francoske in evropske skupnosti. Zelo smo zaskrbljeni zaradi razmer tukaj. Francoske oblasti bi morale narediti več," je dejal Jean-Francois Corty iz dobrodelne organizacije Zdravniki sveta.

Tamkajšnje oblasti so zagotovile, da bodo pomagale najbolj ranljivim pribežnikom, predvsem bolnim in starejšim, da bi jim priskrbeli zdravstveno oskrbo.

Kritiki odstranitve opozarjajo, da oblasti s tem niso rešile težav, saj bodo pribežniki zdaj tavali brez strehe nad glavo.