Francoska policija je v noči na sredo prijela več privržencev socialistke Segolene Royal. Foto: EPA
Francoska policija je v noči na sredo prijela več privržencev socialistke Segolene Royal. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Novi francoski predsednik si je v družbi varnostnikov in policije privoščil sproščujoč tek po Malti. Foto: Reuters

Nekaj sto protestnikov je nezadovoljstvo z zmago desničarskega kandidata nad socialistko Segolene Royal na nedeljskih predsedniških volitvah izražalo v Parizu in pariških predmestjih ter v Lyonu, Toulousu in Villerbannu.

Najbolj na udaru Pariz
V Parizu so protestniki skušali preprečiti dostop do območja Bastilje, uspelo jim je uničiti tudi približno 200 avtomobilov, nosili pa so napise "Sarko fašist! Ljudstvo te bo odstavilo!". Številni policisti so potrebovali dobri dve uri, da so na območju vzpostavili mir, 80 protestnikov so priprli, preostale pa jim je uspelo razgnati.

V Lyonu je čez dan mirno protestiralo približno 400 ljudi, zvečer pa jih je kakih 200 zažgalo več avtomobilov in se spopadlo s policijo, ki ji je šele okoli 23. ure uspelo vzpostaviti red. V mestu Villerbanne so protestniki zanetili požar v podružnici Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje (UMP).

Notranji minister Francois Baroin je izgrede strogo obsodil in zanje okrivil levico in privržence socialistične stranke. "Incident zadnje noči je povsem jasno politično motiviran in povezan s skrajno levico," je dejal Baroin.

Royalova opozarjala na izgrede
Sarkozy, ki je na nedeljskih volitvah prejel 53 odstotkov glasov, je pri levici nepriljubljen zaradi nekaterih svojih spornih izjav, predvsem o politiki priseljevanja. Protestniki so od nedelje dalje zažgali več kot 1.000 avtomobilov, policija pa je aretirala nekaj sto protestnikov. Sarkozyjeva protikandidatka Segolene Royal je prejšnji teden opozarjala, da bi lahko ob morebitni Sarkozyjevi zmagi izbruhnili taki neredi.

Sarkozy si polni baterije
Nicolas Sarkozy se je po nedeljski zmagi z družino odpravil na tridnevni oddih na Malto, nocoj pa naj bi se vrnil v Pariz in se pripravil na prevzem oblasti, ki ga čaka 16. maja. Prve uradne slovesnosti se bo novi predsednik Francije udeležil v četrtek, ko se bodo spomnili obletnice odprave suženjstva.