Bi lahko davčna razkritja zamajala celo Hollandov predsedniški stolček? Foto: EPA
Bi lahko davčna razkritja zamajala celo Hollandov predsedniški stolček? Foto: EPA

Le nekaj dni po tem, ko so zdaj že nekdanjega ministra za proračun obtožili davčne utaje, se je med številnimi bogataši, ki so svoje premoženje skrili pred domačimi davki, znašel tudi blagajnik Hollandove predvolilne kampanje.

Bodo razkrili še kakšnega sodelavca?
Glede na v četrtek objavljeno raziskavo javnega mnenja le še 27 odstotkov vprašanih podpira francoskega predsednika, ki je na oblast prišel pred manj kot letom dni. Osrednji razlog so slabi gospodarski rezultati in naraščajoča brezposelnost, podobno kot pred njim Nicolas Sarkozy pa se tudi Hollande spoprijema s škandali, v katere so vpleteni njegovi bližnji sodelavci. Najprej nekdanji minister za proračun Jerome Cahuzac, ki je sprva celo javno zanikal, da ima več kot pol milijona na bančnem računu v Švici. Zdaj je uradno obtožen pranja denarja, pridobljenega z utajo davkov.

Francoski predsednik Hollande je sredi tedna napovedal poostreno zakonodajo, s katero bi zagotovili, da bodo politiki prijavili vse svoje premoženje, a sledil je nov udarec. Ob objavi imen številnih, ki so svoj denar "parkirali" v davčnih oazah, se je med 130 francoskimi pojavilo tudi tisto - spet pomenljivo - blagajnika Hollandove predsedniške kampanje Jeana-Jacquesa Augierja, ki ima delež v dveh podjetjih na Kajmanskih otokih.

Kdo vse se še "sonči" v davčnih oazah?
Kot je na obisku v Maroku dejal Hollande, o zasebnih poslih Augierja ni vedel nič. "Sam prenos bogastva v davčne oaze ni nujno nezakonit," je poudaril Augier za časnik Le Monde, ki je v Franciji objavil dele dokumentov in imena bogatašev z milijardami v davčnih oazah.

Več svetovnih medijev je včeraj začelo objavljati vsebino približno dveh milijonov elektronskih sporočil in drugih dokumentov, s katerimi razkrivajo identiteto več tisoč lastnikov skrbno prikritega premoženja za najmanj 21.000 milijard dolarjev v davčnih oazah po svetu. Med milijonarji je tudi nekaj voditeljev držav, denimo gruzijski premier Ivanišvili in azerbajdžanski predsednik Alijev.