Akcija francoske policije poteka po vsej državi. Foto: EPA
Akcija francoske policije poteka po vsej državi. Foto: EPA

Policijska operacija je potekala v okolici mesta Toulouse na jugu Francije, v okolici Pariza in v Normandiji na severu države. V akciji so sodelovale elitne in protiteroristične enote policije, ki so preiskale več kot deset ciljev. Iskali so pripadnike mreže, ki je novačila islamistične borce za bojišča v Siriji. Koliko ljudi so v akciji prijeli, še ni znano.

Iz Francije, kjer živi največ muslimanov v Evropi, se islamskim skrajnežem v Siriji in Iraku vsak dan pridruži nekaj muslimanov. Samo letos naj bi jih na vojna območja odšlo že več kot 1.000, med njimi tudi številni mladi in več deset žensk. Na bojiščih naj bi se jih trenutno borilo okoli 400, približno 50 pa jih je bilo ubitih. Raziskava, ki jo je objavil Le Monde, je pokazala, da se je približno četrtina vseh, ki so se pridružili džihadistom, spreobrnila v islam, številni so bili francoskega rodu.

Oblasti se bojijo napadov
Francoske oblasti se bojijo, da bodo njihovi državljani po vrnitvi v domovino sodelovali v terorističnih napadih. Dodatne skrbi je vzbudil tudi videoposnetek islamistične skupine Islamska država, objavljen sredi novembra, na katerem trije Francozi s kalašnikovkami zažigajo francoske potne liste in pozivajo muslimane, naj se jim pridružijo ali izvedejo napade v Franciji.