Od grozljivega odkritja v kleti Fritzlovih so se pred psihiatrično kliniko v Amstettnu zbirali novinarji z vsega sveta. Foto: EPA
Od grozljivega odkritja v kleti Fritzlovih so se pred psihiatrično kliniko v Amstettnu zbirali novinarji z vsega sveta. Foto: EPA

Elizabeth Fritzl, ki jo je njen oče v kleti zadrževal 24 let in mu je v tem času rodila sedem otrok, se je skupaj z otroki po izpustitvi zdravila na psihiatrični kliniki Amstetten Mauer. Varnostniki, ki so pazili, da se novinarji ne bi približali ali slikali družine na kliniki, so tamkajšni svet stali več tisoč evrov na dan.

Družina in varnostniki odšli
"Ni jih več tukaj. Oni in njihovi varnostniki so odšli," je za Daily Mirror povedal neimenovani vir, ki je dodal, da bo družina tudi na novi lokaciji potrebovala varnostnike, da bi jo branili pred novinarji. Mimo petih varnostnikov, ki so varovali družino, je težko prišlo tudi osebje klinike. Dr. Bernhard Kepplinger s klinike ni želel potrditi, ali so družino zares preselili. "Ne smem izdajati osebnih podatkov," je bil neomajen.

Kliniko zapustili pred tremi tedni
42-letno Elizabeth ter njene otroke, 19-letno Kerstin, 18-letnega Stefana, 15-letno Liso, 14-letno Moniko, 12-letnega Alexandra, petletnega Felixa in njihovo babico, Fritzlovo ženo Rosemarie, so iz klinike preselili pred tremi tedni, ko so se zdravniki odločili, da klinika ni primeren kraj za mlajše tri otroke, ki jih je Josef Fritzl po rojstvu odnesel iz kleti in so odraščali s svojo babico.

Elizabeth nadaljuje pričanje
Ujetniki "kleti groze", kot so jo poimenovali avstrijski mediji, so bili izpuščeni zatem, ko se je najstarejša hči Kerstin 19. aprila zgrudila in so jo odpeljali v bolnišnico. Preiskovalci medtem še vedno zaslišujejo Elizabeth, ki preko videokamere priča proti svojemu očetu. Sojenje Josefu Fritzlu naj bi se začelo jeseni.

T. V.