Foto:
Foto:

Glavni temi pogovorov voditeljev sedmih gospodarsko najmočnejših svetovnih držav in Rusije sta Irak in Bližnji vzhod, že pred uradnim začetkom pa so se dogovorili glede boja proti aidsu, otroški paralizi in revščini v Afriki.

Ameriški predsednik George Bush je včeraj opravil nekaj dvostranskih srečanj, na katerih je iskal podporo za ameriško pobudo za demokratizacijo Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki naj bi bila logično nadaljevanje iraške vojne.

O vlogi Nata v Iraku ni soglasja
Ameriški predsednik George Bush je na zasedanju G-8 predlagal, da bi pri urjenju iraških sil sodeloval Nato, čemur nasprotujejo Francozi.

Z Bushem se strinja tudi britanski premier Tony Blair, francoski predsednik Jacques Chirac pa meni, da sodelovanje v Iraku ni v pristojnosti zveze. Po njegovem mnenju Nato ne bi igral vidne ali pozitivne vloge. Predlog bi Chirac pretehtal le, če bi pomoč Nata zahtevala prehodna iraška vlada.

Vrhunsko zasedanje pa kljub različnim pogledom poteka v kolegialnem ozračju in sodelovanju, kar sta potrdila tako Chirac kot nemški kancler Gerhard Schröder.